Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 20 Ocak 2021, Çarşamba 16:22 tarihinde eklendi. 736 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“ÇED kararları, su ve toprak zenginliğimizi mi şirketleri mi korumuştur?”

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyon Üyesi Vecdi Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a “ÇED kararları su ve toprak zenginliğimizi koruyabilmiş midir?” diye sordu.
“ÇED kararları, su ve toprak zenginliğimizi mi şirketleri mi korumuştur?”  

AK Parti hükümetlerinin 18 yıldır ülkeyi plansız ve çarpık sanayileşmeyle karşı akrşıya bıraktığını, doğanın rant uğruna kullanımı sonucunda su ve beslenme sıkıntısı çekildiğini söyleyen Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu; “18 yıldır AKP hükümetlerinin uyguladığı plansız ve çarpık sanayileşme; havası, suyu ve bereketli topraklarıyla Avrupa’nın da en değerli tarımsal üretim merkezlerinden birisi olan ülkemizde su ve toprak varlığımızı ve canlı yaşamını tehdit etmektedir.

İklim değişikliği ile birlikte doğanın rant uğruna akıldışı bir şekilde hoyratça kullanımı sonucu su temini ve beslenme günümüzün en önemli yaşamsal sorunu haline gelmiştir.” diye konuştu.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti;

1-İlk ÇED Yönetmeliği’nin yayımlandığı 1993 yılından günümüze kadar verilen ÇED kararları ve Bakanlığınızın uygulamaları sonucu su ve toprak zenginliğimiz korunabilmiş midir, korundu ise su ve toprak varlığımız ülkemizde ve Kırklareli’nde yıllara göre hangi oranda artmıştır?

20 yıl öncesine göre kıyasladığımızda daha zengin, bol ve sağlıklı su kaynaklarımız ve verimli tarım topraklarımız var mıdır?

2-Bakanlığınızdan son 20 yılda ülkemizde ve Kırklareli’nde ÇED raporlarının yüzde kaçı ÇED Olumlu, yüzde kaçı ÇED Gerekli Değildir, yüzde kaçı ÇED Olumsuz kararları çıkmıştır,

Bakanlığınızın aldığı kararların sektörel dağılımlara göre Petrol ve Madencilik sektörünün son 20 yıldaki ÇED Gerekli Değildir oranı doğal kaynaklarımızın, su ve toprağın korunması açısından bir tehlike arz etmekte midir?  

3- Doğal ve sosyal yaşam için en riskli sektörlerden olan petrol ve madencilik sektörünün geleceğimiz, yaşamımız için daha az risk oluşturması için ilave hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz?

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek