Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 01 Ocak 2021, Cuma 14:36 tarihinde eklendi. 1019 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“ASGARİ ÜCRET EMEKÇİLERİN SEFALETE MAHKÛM EDİLMESİDİR!”

Kırklareli’nde DİSK-KESK-TMMOB-TTB- TÜM EMEKLİ SEN’den oluşan Kırklareli Emek Platformu adına açıklama yapan KESK’e bağlı Eğitim Sen Kırklareli Şube Başkanı Okan Balcı yaptığı açıklamada “Asgari ücret emekçilerin sefalete mahkum edilmesidir” dedi.
“ASGARİ ÜCRET EMEKÇİLERİN SEFALETE MAHKÛM EDİLMESİDİR!”  

Eğitim Sen Kırklareli Şube Başkanı Okan Balcı yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Günlerdir sonuçlarından etkilenecek milyonların yaptığı tüm çağrılara kulaklarını tıkayan iktidar bir kez daha sermayenin istediği oranı açıkladı. İktidar, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2021 yılının asgari ücretini belirlemek bugün yaptığı son toplantı sonrası 2021 asgari ücretini 2825 TL 90 kuruş olarak belirledi! Açıklanan oran tek bir işçinin asgari geçim haddinin bile altında olup sefalet koşullarının devamını ifade etmektedir. İnsan onuruna yaraşır bir ücreti işçilere, emekçilere çok gören iktidar tercihini sermayeden yana koymaya devam etmiştir.

Geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 27’yi ve geniş tanımlı işsizlerin sayısının 10 milyonu bulduğu, gerçek enflasyon rakamının %40’ları geçtiği, markette pazarda fiyatların el yaktığı, pandemide yoksulluğun iyice derinleştiği koşullarda açıklanan oranlar asgari vicdandan da eser kalmadığını göstermektedir. Bilindiği üzere, açıklanan rakam “bekâr bir işçi” için olup aile unsuru dikkate alınmamıştır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebi bir kez daha görmezden gelinmiştir. Milyonlarca asgari ücretlinin milli gelirden pay verilmemesi nedeniyle yaşadığı kayıplar telafi edilmemiştir.

Rakamları açıklayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı asgari ücretin geçen yıla göre 500 lira arttığını, yüzde 21,56 oranında yükseltildiğini ifade ederken milyonların gözü önünde gerçekliği gizlemiştir. Bakan 500 TL artışın içine 268,31 TL Asgari Geçim İndirimini (AGİ) dâhil ederek ciddi bir artış olmuş algısı yaratmak istemiştir. Oysa biliyoruz ki, AGİ işverenin cebinden çıkmayan bir miktar olup AGİ düşüldüğünde 2021 yılında bekâr bir işçi için asgari ücret esas olarak 2.557 TL’dir.

Öte yandan, 2021 yılında asgari ücretle geçinen bekâr bir işçinin maaşından her ay 500,85 TL sigorta primi, 35, 77 TL işsizlik sigortası primi, 456,13 TL gelir vergisi, 27,15 TL damga vergisi dolaysıyla 1019,90 TL kesinti yapılacaktır. Bundan 268,31 TL’si AGİ olarak devlet tarafından asgari ücretliye ödendiğinden, bir asgari ücretli her ay devlete 751,59 TL ödeme yapmaktadır.

İktidar işverenlere sigorta prim kesintileri dâhil birçok mali muafiyet sağlarken pandemi koşullarında dahi işçiden yapılan kesintilerin en azından bir kısmından feragat etmemiştir Asgari ücretliye insanca yaşamaya yetecek ücreti çok gören aynı iktidar 2021 yılında teşvik-istisna gibi gerekçelerle işverenlerden alınacak 230,8 milyar TL’lik vergiden ise vazgeçmiştir. İktidar, asgari ücretliden, kamu emekçisinden, kısacası %99’dan topladığı toplam verginin dörtte birini sadece vergiden vazgeçme yoluyla sermayeye aktarırken asgari ücretlinin payına kuru ekmeğe denk düşen bir artışı reva görmüştür.

2021 yılı için açıklanan asgari ücret artışının milyonları sefaletle baş başa bırakmak olduğu gerçeğinden hareketle Kırklareli Emek Platformu olarak, milyonlarca çalışanın ve yurttaşın hayatını etkileyen asgari ücretin insanca yaşamın ücreti olması için mücadeleye devam edeceğimizi ifade ediyoruz.”

Ertan BAYER

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek