Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 03 Aralık 2020, Perşembe 09:23 tarihinde eklendi. 675 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“En büyük engel saygısızlıktır”

Lüleburgaz Engelliler Derneği tarafından, 3 Aralık Engelliler Günü olması nedeniyle basın açıklaması düzenlendi.
“En büyük engel saygısızlıktır”  

Korona virüs salgını nedeniyle halkın sağlığı düşünülerek geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi etkinlik düzenlenmezken yönetim binasında Dernek Başkanı Ömer Dağ, 2.Başkan Umut Tiryaki, Yönetim Kurulu Muhasip Üye Mahmut Baskın, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Ustaoğlu ve Alaaddin Ortaç’ın katılmıyla basın açıklaması düzenlendi.

Dernek Başkanı Ömer Dağ’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Birleşmiş Milletler Teşkilatının Genel Kurulu tarafından engelli hakları bildirgesinin kabul edilişinin yıl dönümü olan 3 Aralık günü dünyada ve ülkemizde engelliler günü olarak kabul edilmiştir. Bu günlerde engelliler ve aynı zamanda onların temsilcisi olan sivil toplum örgütleri engellilerin sorunlarını ele alır. Geliştirilmiş çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşır ve kabulü için destek aramaya çalışır.

Dolayısıyla bugün engelli bireylerin sorunlarının daha görünür kılınması ve engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sorunların anlatılabilmesi ve anlaşılabilmesi açısından değerli bir gün.

Engellilerin sosyal hayatta, istihdamda vb birçok alanda yaşadıkları sorunları dile getirebilmek için bir basın açıklaması ya da bir iki sayfalık köşe yazıları inanın yetersiz kalmaktadır.

Toplumun bir kesimini tenzih ederek belirtmek isterim ki bu gün bir çok yerde engellilerin sorunlarına işaret etmek için organizasyonlar yapılacak. Sağlıklı birileri oturacak tekerlekli sandalyeye ve yürümeyen bir engellinin neler çektiğini anlamaya/anlatmaya çalışacak. Anlayamazsın arkadaş sen o sandalyeye oturduğun zaman biliyorsun ki iki dakika sonra kalkacak ve yürüyerek hatta birazda geç kaldıysan koşarak hayatına devam edeceksin. Birileri gözlerine bant takıp yürümeyi deneyecek gözleri görmeyen bir engellinin ne hissettiğini anlamaya çalışacak. Anlayamazsın arkadaşım sen iki dakika sonra o bandı çıkardığın zaman  hayatın bütün renklerini sadece hissederek değil görerek de yaşayacağını biliyorsun. Sosyal medyada paylaşım akını olacak, hashtagler açılacak kocaman kocaman yazacaklar en büyük engel sevgisizliktir diyecekler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlu olsun diyecekler imla kurallarına uyarak.

Değerli dostlar şunu bilmenizi isteriz ki en büyük engel sevgisizlik değil saygısızlıktır. Toplum olarak birbirimizi sevmek zorunda değiliz ama birbirimize karşı saygı göstermek zorundayız. Buna paralel olarak ta engelli bireylerde haklı olarak, siz toplumun sağlıklı insanlarından sevgi duymasanız bile engellilerin yaşam alanlarına saygı göstermenizi bekliyorlar. Nasıl mı? Arabanı park etme kardeşim engelli için ayrılmış park yerine, kaldırımlarda sarı çizgileri, tekerlekli sandalyelerin çıkabilmeleri için hazırlanmış alanları işgal etme. Hatırlatırım arkadaşım engelli olmak kutlanacak bir şey değildir. İyi niyetinizle yaptığımızı inandığımız 3 Aralık Dünya Engelliler Gününüz Kutlu olsun paylaşımlarına lütfen bir son verin. Bugünü bir farkındalık günü olarak bilin ve bu farkındalığı sadece 1 gün değil 365 gün yaşayın ve yaşatın.

Toplum olarak temel problemimiz anı yaşıyor ve çok çabuk unutuyoruz. Toplumda yaşayan engellilerin sadece bir gün değil tüm yıl farkındalığa ve saygıya ihtiyaç duyduğunu unutmadığımız bir toplumda yaşamak dileğiyle. Sağlık ve sevgiyle kalın.”

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek