Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu haber 02 Aralık 2020, Çarşamba 09:09 tarihinde eklendi. 1976 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

EŞİK “İstanbul Sözleşmesi Derhal Uygulanmalı”

Eşitlik İçin Kadın Platformu(EŞİK) Edirne Şubesi tarafından Edirne’de kasiyerlik yaptığı markette çalışırken boşanmak istediği kocası tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürülen Nilay Karaaslan cinayeti ile ilgili basın açıklaması yapıldı.
EŞİK “İstanbul Sözleşmesi Derhal Uygulanmalı”  

Basın açıklamasına EKAMEDER, Birleşik Kamu İş Edirne İl Temsilciliği, DİSK-Emekli Sen Edirne Şubesi, Edirne Belediyesi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Edirne Kadın Meclisi, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, KESK Edirne Şubeler Platformu, Lüleburgaz Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nükhet Tufan Cebelli ve Türk Üniversiteli Kadınla Derneği Edirne Şubesi katıldı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR- 'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ' derhal uygulanmalı.

Nilay Karaarslan, UZAKLAŞTIRMA KARARI olmasına rağmen 30 Kasım gecesi boşanmak istediği için kocası tarafından, pompalı tüfekle katledildi.

Daha 5 gün önce 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde; çiçekte istemiyoruz, öldüren sevgi de diye bir kez daha haykırmıştık. Kendi hayatımıza dair kendi kararlarımızı alarak yaşamak insan hakkı. YAŞAMAK İSTİYORUZ.

2020 Ekim ayında erkekler tarafından 21 kadın öldürüldü +8 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.  Öldürülen 21 kadından 12'sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 9'u da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek,  evlenmeyi reddetmek  gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi ise kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.

Anayasada; Türk Ceza Kanunu’nda kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik  hükümler, UZAKLAŞTIRMA KARARI,  6284 Sayılı yasa varken kadına karşı şiddetle ilgili dünyanın  en kapsamlı sözleşmesi olan "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'',  -Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesine- ne rağmen kadınlar öldürülüyor.

Bu nedenle Kadın Cinayetleri Politiktir diyoruz.

Yıllardır artarak devam kadın cinayetlerinin son bulması için; 6284 sayılı yasa  uygulanmalı, İstanbul Sözleşmesinin Uygulanması için, Avrupa Konseyinin belirlediği ve EŞİK Platformu olarak talep ettiğimiz 12 adım uygulaması derhal hayata geçirilmelidir.

6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesinin tam ve etkin uygulanması kadınlar için hayatidir.  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temelli şiddetin durdurulmasına yönelik hazırlanan İstanbul Sözleşmesi;  tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte etkin ve bütünlüklü uygulanmalı, süreç takip edilmeli, devletin tüm birimleri kadınların yaşam haklarını korumalı ve görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri cezalandırılmalıdır.

Kadın cinayetlerini  durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi Devletin görevidir. Bununla ilgili tüm kurum ve kuruluşların, tüm mekanizmaları  harekete geçirilmelidir.

Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Hepimiz Bir'İZ'” denildi.

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek