Lüleburgazlı müzisyenleri ağlatan cenaze
Dondurma sezonu açıldı
33. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği Cuma günü başlıyor
Bu haber 28 Ekim 2020, Çarşamba 09:01 tarihinde eklendi. 876 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Evden emlakçılık bitti

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Lüleburgaz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kaplan, gazetemize yaptığı açıklamada; “Home ofis dedikleri evden çalışma Emlak sektöründe artık bitti.
Evden emlakçılık bitti  

 Büro ve belge şart. Ofis açmak isteyen kişiler için Kasım Ayı’nın ilk haftasında  Çorlu’da sınav yapılacak. Lüleburgaz’da sorumlu kii benim. Sınava gireceklerin bize müracaat etmeleri gerekiyor” dedi.

  

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Lüleburgaz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kaplan, "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında taşınmaz alım-satım ve kiralama konusunda uyarıda bulundu.

 

Yönetmelik kapsamında, Yetki Belgesi olmayanların emlakçılık faaliyeti yapamayacağının altını çizen Kaplan, yönetmeliğin emlak sektöründeki iş gücüne ve niteliğine katkı sağlayacağını belirtti.

 

Federasyon bünyesinde kurulan Emlak Akademisi ile ülke genelinde sınavlar açarak Sorumlu Emlak Danışmanı belgesi verildiğini belirten Kaplan; “5 Haziran 2018 tarihinden önce bu mesleği yapanlar vergi levhası veya oda kaydıyla, Halk Eğitimi Merkezlerinden, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı özel okullardan veya üniversitelerden en az 100 saatlik kurs bitirme belgesini ibraz edenler hak kazandılar. Ancak arkadaşlarımız yetki belgelerini alabilmek için bağlı bulundukları ilin Ticaret İl Müdürlüklerine 31.03.2021 tarihine kadar müracaat edip işlemlerini gerçekleştirmek zorundalar. Bu tarihe kadar müracaat etmeyenlerin müktesep hakları ortadan kalkmış olacak” dedi.

 

YENİ EMLAK OFİSİ AÇACAKLAR DİKKAT!

Yönetmelikle getirilen düzenlemeye ilişkin bilgiler devam eden Kaplan, yeni emlak ofisi açacakların 18 yaşını doldurmuş olmaları, en az lise mezunu olması, adli sicilinin temiz olması, MYK Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5. Belgesi olması, ilgili belediyeden ruhsat alması, ofisinde başka işle iştigal etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Kaplan; “Konut olarak kullandığı yerde mesleği icra etmek de yasaklanmış oluyor. Yani Home Office olarak bu mesleği yapamayız. Ayrıca yeni işyeri açacaklardan taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 veya 6 ay emlak danışmanlığı yapmış olması şartı aranacak. Yine, yeni işe başlayacak emlak işletmesi sahipleri, yani şirket yetkililerinden birisinin MYK seviye 5 Sorumlu Emlak Danışmanı Belgesi’nin olması gerekiyor. Yanında sigortalı olarak Emlak Danışmanı çalıştıranların Emlak Danışmanı Seviye 4 Belgesi olması şartı var. Çalışanların da adli sicilinin temiz olması gerekiyor” dedi.

 

EMLAKÇILIK KOMİSYONU YÜZDE 4’TEN FAZLA OLMAYACAK

 

Kaplan devamında; “Bundan böyle her işletme sözleşmeli çalışmak zorunda, satıcı ile alıcı, kiralayan ve kiracı sözleşme yapmak zorunda. Yine yer gösterdiği için yer gösterme belgesi imzalatma zorunluluğu getirildi. Yer gösterme ücrete tabi değildir. Bu yönetmelik ile alım satım ve kiralamaya aracılık bedeli ülke genelinde aynı olmuştur. Buna göre alım satıma aracılık hizmetine ilişkin hizmet bedeli oranı gerçek satış değerinin katma değer vergisi hariç satıcıdan yüzde iki, alıcıdan yüzde iki olmak üzere toplam yüzde 4’ünden, kiralamalarda ise bir aylık kira bedeli ve KDV olarak alınacaktır. Bunun üzerinde ücret alınmayacaktır.

Kaplan son olarak; “Bazı firmaların ilkokul, ortaokul mezunlarına MYK. Seviye 5 Sorumlu Emlak Danışmanı belgesi verdiklerini üzülerek takip ediyoruz. Yönetmeliğin 6. Maddesinin 2.bendi çok açık en az lise mezunu olunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 Ertan BAYER

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek