Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 02 Ekim 2020, Cuma 09:00 tarihinde eklendi. 1855 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

CHP İl Örgütünden esnafın sorunlarına dair çözüm raporu

CHP Kırklareli İl Başkanlığı tarafından salgın döneminde esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunlara dair geniş çaplı bir rapor hazırladı.
CHP İl Örgütünden esnafın sorunlarına dair çözüm raporu  

“Salgın Döneminde Esnafımızın Sorunları ve Beklentileri” başlığıyla hazırlanan raporda esnaf ve sanatkarların Covid-19 pandemisi nedeniyle karşılaştığı ekonomik ve sosyal sorunlar ve bunların çözümüne dair önerilere yer verildi.

Kırklareli merkez ve ilçelerde yapılan esnaf ziyaretlerinde gerçekleşen birebir görüşmeler neticesinde hazırlanan raporu geçtiğimiz hafta CHP Kırklareli ilçe başkanlarıyla paylaşan İl Başkanı Avukat Alaaddin Güncer, 8 maddeden oluşan bu raporu CHP Genel Merkezi’ne de gönderdi.

Küçük esnafın Türkiye genelinde çalıştırdıkları personel ve aileleriyle birlikte 8-9 milyon arası bir nüfusu teşkil ettiğine değinilen raporda günlük kazançla geçimini sağlamaya çalışan esnafın salgının en yoğun olduğu 3 aylık dönemde evine ekmek götüremeyecek duruma geldiği belirtildi.

CHP Kırklareli İl Başkanlığı’nın hazırladığı rapor şu şekilde;

1-)ULAŞIM

 En sıkıntılı sektörlerden biri de yük - yolcu nakli , öğrenci taşımacılığı  yapan esnaflardadır. Ticaretin aksaması nedeni ile yük taşımacılığı durma noktasına gelmiş, sosyal hayatın yavaşlaması ve seyahat kısıtlaması nedeni ile yolcu taşıması durmuş, okulların açılmaması nedeni ile öğrenci servisi çeken esnaf bitme noktasındadır.

Bir araçta üç çeşit sigorta var. 1 e düşürülmelidir. Esnafın birçok kalemde vergi verdiğini unutmamak gerekiyor. Bu yüzden hiç olmazsa akaryakıta ödediği vergiden bir miktar indirim yapılmalıdır.

Ocak 2021 MTV’leri ötelenmelidir. Sektör daha sıkı denetlenmeli kayıtdışı olarak iş yapanlar engellenmelidir. Ulaşım-nakliye Devlet tarafından desteklenen öncelikli sektörler haline getirilmelidir. Salgının sürmesi halinde yine en büyük sıkıntıyı yaşayacak olan sektörlerin başında “toplu ulaşım” olacaktır.

2-)BAR/CAFEBAR/BİRAHANE vb RUHSATLI YERLER

Sunulan temel hizmet aynı olmasına rağmen,  genelge gereği, lokanta, içkili lokanta, restoran ruhsatlı yerler açılmış, ancak, bar, birahane, pub, vs ruhsatına sahip işletmeler ya açılamamış, ya da ruhsatlarındaki ana faaliyet kolunu değiştirip yeni ruhsat alarak diğerlerinden aylar sonra açılabilmişlerdir. Ruhsat değiştirmeyenlerden halen kapalı olan işletmeler bulunmaktadır. Bu hususlar dile getirilmeli, temel faaliyetleri aynı olan fakat farklı ruhsat tipi ile çalışan işletmeler arasında denge kurulmalı, kararnamelerin temel hizmeti aynı olan yukarıda belirtilen ruhsat tiplerinin her birini kapsayacak şekilde çıkarılması için çalışma yapılmalıdır.   

3-)SGK/BAĞ-KUR PRİMLERİ

Esnafımız BAĞ-KUR primlerinin yüksekliğinden şikayetçi. Ödeme zorluğu içindeler. Yanlarında çalışanın SSK primini zorlukla ödeyen ama kendi BAĞ-KUR ödemesini gerçekleştiremeyen esnafımızın sayısı çok fazla. Pandeminin sona ermesi bir anda her şeyin sona ermesi anlamı taşımadığından, BAĞ-KUR primlerinin   Eylül , Ekim, Kasım, Aralık ayı ödemelerinin ötelenmesi, salgının gidişatına göre 2021 önlemleri düşünülmelidir.

4-)KAMU KURUM VE KURULUŞLARI/HAKSIZ REKABET

Kamu kurum ve kuruluşları hizmet sektöründe hizmet vererek yerel esnafa karşı haksız rekabet içinde olmamalıdır. Kamu kurumları,   Park, Bahçe, Düğün Salonu, Kantin  v.s işletmesinden vazgeçmelidir. Veya sadece kendi üyelerine hizmet vermelidir. Kamu kurumları, özellikle yukarıda sayılan sektörlerden çekilerek, bu sektördeki esnafın önünün açılması sağlanmalıdır.

5-)İŞSİZLİK/İSTİHDAM/BÜYÜK MARKETLER

İşsizliğin altında küçük altında küçük esnafın yok olması var. Perakende yasasında düzenleme yapılarak esnafın haksız rekabete karşı korunması gerekmektedir. Zincir marketler el katmadığı hiçbir sektör kalmadı zincir marketlerin açılışına ve şube adedine nüfus ile orantılı sınırlama getirilmelidir. Zincir marketlerin reyon çeşitliliği sınırlanmalıdır. Her esnafın ayrı ayrı sattığı ürünü zincir marketlerin reyonlarında bulmak mümkün,  yaklaşık 70 ‘sektör,  meslek dalında ürün satışı yapılıyor. Bunun önüne geçilmelidir. 

6-)STOPAJ

Kiracı olan esnafımızın üzerindeki stopaj yükü kalkmalıdır. İşyeri – dükkan sahibi hem kira alıyor, birde vergisini esnafımız ödüyor. Bu uygulama (stopaj) şekli  %20 stopaj oranı tekrar  gözden geçirilmelidir.

7-)TEKNOLOJİK DESTEK

Esnaf ve sanatkâralar teknolojik destek verilmelidir. Teknoloji ve hız çağında olduğumuzdan, Esnafımızın çağa ayak uydurması için önceliğin bilgisayar tablet vs araç alımında indirim sağlanmalı, otomasyona (barkod sistemli satış) geçmek isteyene destek sağlanmalı ve eğitim verilmelidir. 

8-) FİNANSA ERİŞİMİ KOLAYLIĞI/SİCİL AFFI

Finans konusunda en büyük sıkıntı kredi sicilinin bozukluğudur. Zira; kredi talebinde bulunulduğunda banka ve diğer finans kuruluşları kredinin verilmesini sağlayan (teminat, kefil, ipotek, bilançonun belli kalemlerinin kredilendirmeye uygun olması)   yanında kredi sicilinin temiz  olmasına     ( kredi kartı borcu ve gecikmesinin olmaması, başkaca kredi taksitlerinde aksama olmaması ile  kredi isteyen aleyhine icra takibi yapılmaması) şartlarını aramaktadırlar. Bu nedenle öncelikler yapılması gereken sicil affı çıkarmak olmalıdır.

Kapsamlı bir sicil affı çıkarılmalıdır. Aksi takdirde kredi olanakları açılsa küçük esnafın bu krediyi kullanması fiilen imkansız olacaktır.

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek