HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 08 Ağustos 2020, Cumartesi 09:24 tarihinde eklendi. 512 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

YKS tercihlerinde çok dikkat edilmeli

Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak, YKS’de yüksek netler çıkaran öğrencilerin başarı sıralamasında hayal kırıklığı yaşadığını belirterek YKS sınav sonuçlarını değerlendirdi.
YKS tercihlerinde çok dikkat edilmeli  

Üniversite hayali kuran binlerce öğrencinin merakla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) sonuçları açıklanmıştı. Bu yıl daha fazla öğrencinin katıldığı sınavda, netlerine göre sıralamalarını hesaplayan öğrenciler, başarı sıralamasında hayal kırıklığı yaşadı.

Sınav sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapan Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak “örneğin bu yıl tahmini sayısal puanını 486 olarak hesaplayan bir aday, yine geçen yılki verilere göre 11 bin gibi bir sıralama gelmesini beklerken, bu yıl 486 puanla 26 binici olabildi” dedi. Bir diğer deyişle aynı netleri çıkaran bir öğrenci 2019’da %0,5’lik dilime girebilmişken bu yıl %1,4’lük dilime geriledi. Benzer tablo Eşit Ağırlık puanı için de aynı oldu.

AYT’de Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinin Türkiye ortalamalarında geçen yıla göre artış olması, bu gruptan hazırlanan öğrenciler için sınavın kolay algılandığını düşündürdü. Ancak sınavın kolay algılanmasının sonuçlarından biri de yüksek net yapan aday sayısındaki artışın puanlarda yığılmalara sebep olmasıydı.” dedi.

Öğrencililerin hayal kırıklığı yaşamasının nedeninin Sayısal ve Eşit Ağırlık Puan türlerinde sınava hazırlanan öğrencilerin geçen seneye göre beklediklerinin gerisinde bir sıralama ile karşılaşmaları olduğunu belirten Durak “Puanlardaki yığılmaları 2019 ile kıyasladığımızda benzer tablo görülmektedir. Örneğin 430 ve üzerinde puan alan toplam öğrenci sayısı 2019’da Sayısal Puanda 42.984 iken bu yıl 72.022’ye çıkmıştır. Yani 430-550 sayısal puan aralığındaki öğrenci sayısında neredeyse 30 bin kişilik bir artış olmuştur. Aynı şekilde 430 ve üzerinde puan alan toplam öğrenci sayısı 2019’da Eşit Ağırlık puanında 7.787 iken bu yıl 12.290 öğrenciye yükselmiştir. Yani 430-550 eşit ağırlık puan aralığındaki öğrenci sayısında 4.500 kişilik bir artış olmuştur. Tercihler mutlaka bu veriler dikkate alınarak yapılmalıdır.” diye konuştu.

Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?

Öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gerektiği hususlara tek tek değinen Sibel Durak, bunları şöyle sıraladı;

Öğrencilerin tercihlerini yaparken puanı değil; Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA veya T-DİL başarı sıralamalarını dikkate alması gerekir.

YÖK-Atlas’taki ve Kılavuzdaki veriler dikkatle incelenmeli ve tercih edilmesi düşünülen programların kontenjanlarındaki değişimler dikkate alınmalıdır.

‘Tercih Listesi’ demek, bölümlerin puanlarına göre yüksekten düşüğe sıralandığı liste demek değildir. Tercih Listesi demek ‘istek listesi’ demektir. Yani adayın girmeyi en çok istediği üniversite ve/veya bölümden, girmeyi daha az istediği bölüme doğru sıralanan listedir. Dolayısıyla puanı daha düşük fakat daha çok istenen bir bölüm, puanı daha yüksek ama daha az istenen bir bölümün üstüne yazılabilir.

Aday tercileri arasında kazandığı takdirde kayıt olmak istemediği üniversite ve bölümlere kesinlikle yer vermemelidir. Çünkü bir sonraki yıl sınava girildiği takdirde, diploma notu katkısı yarıya düşecektir. Bu da 15-30 puan arasında bir kayıp anlamına gelir.

Tercihler yapılırken uzman görüşü ve desteği alınması son derece önemlidir. Bu konuda sizi tanıyan rehber öğretmenler ve alanında profesyonel kariyer ve tercih danışmanları yardımcı olabilir.

Adayların kendilerine şu soruları sorup verecekleri cevaplar doğrultusunda hareket etmeleri önemlidir.

-Gelecekte Ne Yapmak İstiyorum? Sahip Olduğum Özellikler Neler? İlgilerim, bilgilerim, yeteneklerim, yapabildiklerim ve yapamadıklarım neler? Bugüne kadar hangi alanlarda başarılı oldum/olamadım? Neler yapmaktan keyif alıyorum ya da hoşlanıyorum?

-  Ne hayal ediyorum? Hedeflerim neler? Geleceğe ilişkin planım nedir? Bununla birlikte yaşama dair neyi başarmak istiyorum? Tutkularım neler? Sahip olduğum değerlerin farkında mıyım?

-  İş Yaşamı, Piyasanın Beklenti ve Gerçekleri Neler? Gelecekte piyasanın ihtiyaç duyacağı insan gücünün niteliklerini biliyor muyum?

Üniversite seçerken neye dikkat edilmeli?

Bir üniversiteyi araştırırken dikkat edilmesi gereken noktalar: Fiziksel, sosyal, ulaşım imkanları, bursluluk, barınma vb. imkanları, Yatay Geçiş, Çift Ana Dal ve Yan Dal olanakları, öğrenci başına yapılan yatırım, öğrencilerinin kendi üniversiteleri ile ilgili görüşleri, akademik kadrosu, Yurtdışı bağlantıları (Erasmus &Echange vb.), mezunlarının işe yerleşmesi oranı, kulüp çeşitliliği ve aktiviteleri

Buğra KAYA

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek