Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu haber 30 Temmuz 2020, Perşembe 00:58 tarihinde eklendi. 1563 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kurban bayramında nasıl beslenilmeli?

Lüleburgaz Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Uzm.Dyt. Utku Begüm Öztürkler, Kurban bayramı öncesinde bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler verdi.
Kurban bayramında nasıl beslenilmeli? Kurban bayramında et tüketiminin arttığından dolayı tansiyon, kalp ve mide rahatsızlıkları bulunanların dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Utku Begüm Öztürkler “Kurban bayramı, şeker tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de fazla olduğu günlerdir. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp- damar, mide, şeker hastalığı olanlar beslenmelerine bu dönemde özen göstermeli, et tüketimine dikkat etmelidir.

Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan,  aynı zamanda vücutta kan yağları ve ürik asit seviyesini yükselteceğinden, az yağlı veya yağsız et tercih edilmeli ve kısıtlı miktarda tüketilmelidir. Et, yüksek oranda demir, çinko, magnezyum, kaliteli protein içerir. Sağlıksız pişirme teknikleri besin değeri kayıplarına ve yağ tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Kanıta dayalı bazı epidemiyolojik çalışmalar etin, sağlıksız pişirme teknikleri ile pişirilmesi sonucunda kolon ve mide kanseri sıklığı arttığını göstermektedir. Etler pişirilirken kızartma, kavurma yerine; haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmelidir ve düşük ısıda pişirilmelidir.” dedi.

Kurban bayramında etin nasıl tüketilmesi gerektiğine de değinen Diyetisyen Utku Begüm Öztürkler  “Taze kesilmiş etler serttir ve sindirimi zor olur. Kurban etleri hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Ölüm sonrası katılığı sırasında etler, önce güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15oC’de ) 3-4 saatlik bir süre bekletilmelidir.  Daha sonra buzdolabında 1-2 gün bekletmek gerekebilir. 0-2 derecede 2-3  gün; -18 santigrat derece de ise 4-6  ay kadar saklanabilmektedir. Saklama koşullarına uyulmadığı takdirde mikroorganizma üremekte ve et bozulmaktadır. Zayıflama diyeti yapanlar için ise 100 gram et yaklaşık 250 kalori içermektedir.

Bayram süresince et tüketimi fazla olacağından, dengelemek adına sebze tüketiminin de artması gerekir.  Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini, vücutta kullanılmasını arttırmaktadır.

Etlerin yanında, asitli gazlı içecekler yerine salata gibi besinler tüketilmelidir.

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, kesinlikle atlanmamalı ama aşırıya da kaçılmamalı. Kahvaltıda C vitamininden zengin olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir.

Bayram boyunca mutlaka bol su tüketilmelidir ve fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Gün sonunda yürüyüşlere çıkılabilir.

Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi fazla olacağından çaylar açık tercih edilmelidir ve günde 1-2 fincan sade kahve idealdir. Gazlı ve şekerli içecekler tüketilmemelidir.

Bayramlarda ağır ve aşırı yemek yenmesi halinde sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kalp, şeker, tansiyon ve mide hastalarının normal beslenme düzeninin dışına çıkmamaları gerekir.

Bayramın ardından midenin dinlenmesi için bir öğün sadece etsiz sebze yemeği beraberinde yoğurt, diğer ana öğünde ise etli sebze yemeği ve salata yenebilir.

Sağlıklı beslenme ilkeleri gereği, haftada 2’den fazla kırmızı et tüketilmemelidir.

Herkese sevdikleriyle mutlu bayramlar dilerim.” diye konuştu.

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek