Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 19 Şubat 2020, Çarşamba 09:12 tarihinde eklendi. 1703 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Emeklilerden promosyon tepkisi

DİSK Emekli Sen Lüleburgaz Şubesi tarafından 18 Şubat 2020 Salı günü Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) önünde basın açıklaması yapıldı. “Promosyonun lütuf değil hak” olduğunu söyleyen emekliler, promosyon ücretinin asgari ücret kadar olması gerektiğini belirtti.
Emeklilerden promosyon tepkisi  

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) önünde gerçekleşen basın açıklamasına CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan da katıldı. DİSK Emekli Sen Lüleburgaz Şube Başkan Yardımcısı Fuat Variş yaptığı açıklamada “ Bildiğiniz üzere, Türkiye’de önceki yıllarda bankalar, çalışanların maaş ödemelerini alabilmek için bir yarışa girdiler. Bu yarışta esas olan, çalışanlar ile işverenlere verilen promosyon miktarıydı. Bu kapsamda özellikle kamu kurumlarında yaşanan düzensizlikler nedeniyle, 2007 yılında 2007/21 sayılı bir genelge çıkarılmış ve promosyon ödenmesine ilişkin esaslar belirlenmişti. Buna göre bankaların, kurumlara verdikleri promosyonun 2/3’ü maaş alan, 1/3’ü ise kuruma verilecekti. Genelgenin yayınlanmasının zerinden on yıl geçinceye kadar ise bir kamu kurumu olan ve 13 milyon emeklinin işvereni konumunda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli çalışmaları yapmamış ve emeklilere promosyon ödenmesini sağlamamıştı. Bugün emeklilere verilen promosyon ise emeklinin üç yıl aynı bankadan maaş alması şartına bağlanmakta ve sadakadan öteye geçmemektedir.

Bizler, bu ülkenin 13 milyonunu oluşturan emeklileriyiz. Bizler, bu ülkenin ekonomisine yıllarca hizmet etmiş 13 milyon emekçiyiz. Geçmişte insanca yaşam koşulları için verdiğimiz kararlı mücadeleyi şimdi insanca yaşamak için vermeye devam eden yurttaşlarız.

Biz, 13 milyon emeklinin, maaşlarımızın geçimimizi sağlamaya, insanca bir yaşam sürmeye elverişli olmadığı açıktır. Biz 13 milyon emeklinin kredi çekmeden, kredi katliama yüklenmeden, o bankadan alıp bu bankaya yatırıp nasıl ay sonuna getiririz diye düşünmede, geçmeyen bir günümüz dahi olmamıştır.

Ne var ki, yalnızca seçim öncesi akıllarına geldiğimiz siyasilerin, 2017 yılında “ emeklilere promosyon hakkı müjdesi” diye duyurdukları promosyon hakkımızın biz emeklilere değil, üzerimizden kumar oynayan bu sistemin finans ayaklarına, sistemin işlemesi için kızıştırılan rekabette at koşturanlara verilen bir başka müjde halini almıştır. Açıktır ki, siyasiler promosyonu çalışan ve emeklilerin hakkı olarak görmemektedir.

Ancak biz emekliler, bankaların bizlerin maaşları üzerinden kazanç sağladığını ve bankalar açısından en düşük risk grubu olarak değerlendirilenlerin bizler olduğunu biliyoruz. Biliyoruz ki promosyon, Türkiye’de sözde serbest piyasa kuralları içinde, bankalar arası rekabet gereği bankaların maaş ödemelerinden elde ettiği muazzam karın cüzi bir kısmını maaş sahibine vermeyi taahhüt ettikleri paradır. Bir kısmını emeklilere vermesinin, emekliler için lütuf değil hak olduğunu görmezden gelenlere taleplerimizi iletiyoruz:

Emeklilerin maaş vereni olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ve teklif verecek olan bankaların oturacağı promosyon pazarlığı masasında 13 milyon emekliyi temsilen sendikamızın bulunması; bu masada alınacak kararın her bir emekliye asgari ücretten az olmamak üzere en az bir maaş tutarında promosyon ödenmesinin karara bağlanmas gerekmektedir.

Emekliler sendikası olarak bizlerin içinde yer alacağı bir komisyon kurulmaz ve taleplerimiz yerine getirilmezse, biz emekliler için, emeklileri bağlayan ancak emeklileri temsil etmeyen bu sözleşme hükümsüz sayılacaktır.

Böyle bir durumda, emekliler olarak bizler ülkemizde faaliyet gösteren ve şimdiden rekabet yarışına başlamış olan bankalarla görüşüp, taleplerimizin altında olmayacak şekilde promosyon hakkımızı alacağız.

Bir kez daha söyleyelim; Biz emeklilerin söylemlerinize içi boş vaatlerinize ve dahası müjde diye verdiğiniz sadakanıza karnımız tok. Haklarımız var, alacağız.

Fabrikalarda, şantiyelerde, tarlalarda, işleklerde, çalışma hayatının her alanında ömrümüzü sizler oturduğunuz yerden spekülatif kazançlarınıza kazanç ekleyin diye harcamadık. Haklarımız var, alacağız.

Promosyon sadaka değil haktır. Haklarımızı alacağız” dedi.

Buğra KAYA

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek