HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 11 Şubat 2020, Salı 09:43 tarihinde eklendi. 2152 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Uzm. Dr. Özbek, D vitamini yetersizliğiyle ilgili bilgiler verdi

Özel Bir Nefes Hastanesi İç hastalıkları Bölümü hekimlerinden Uzman Doktor Mustafa Kemal Özbek, D vitaminin önemini ve eksikliğinde meydana gelen durumları okurlarımız için paylaştı.
Uzm. Dr. Özbek, D vitamini yetersizliğiyle ilgili bilgiler verdi  

D Vitaminiyle ilgili bilgiler veren Uzman Doktor Mustafa Kemal Özbek, “D vitamini eksikliği, sağlıklı kalabilmeniz için yeterli miktarda D vitamini almadığınız anlamına gelir. Eksikliği şiddetli belirtilere neden olan vitamin, vücutta çok farklı işlevler için kullanılır. Kemiğin ana yapı taşlarından birisi olan kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine gereksinim vardır. Sinir sisteminin, kasların çalışabilmesi ve bağışıklığın devam etmesinde önemli görevleri bulunur. Vücutta ihtiyaç duyulan miktarı üç yolla alabilirsiniz.

Vücudun D vitamini ihtiyacı yaşa göre farklılık gösterir. Yaş ilerledikçe alınması gereken miktar artar. Vitaminin vücuttaki seviyesi çok düştüğü zaman kemikler ince, kırılgan veya kusurlu hale gelir. D vitamini eksikliği toplumda yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle koyu renk cilde sahip olanlar, aşırı kilolu olanlar ve 65 yaşından büyük bireylerin D vitamini seviyeleri daha düşüktür. Bu nedenle kan seviyelerini normale getirmek için vitamin takviyesi gerekir. Fakat bu konuda da dikkatli olmak ve aşırı vitamin almaktan kaçınmak önemlidir çünkü çok yüksek düzeydeki D vitamini seviyeleri ek bir fayda sağlamaz. Aksine farklı sağlık sorunlarına neden olur” diye konuştu.

Kanseri tetikleyebilir

D vitamini eksikliğinin kanser oluşumunu tetikleyebildiğini söyleyen Özbek “Özellikle meme kanserinin D vitamini eksikliği ile bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Meme kanserine yakalanmış ve D vitamini değeri yüksek olan kadınların, bu değeri daha düşük olanlara göre yaşam süreleri daha uzundur” dedi.

Kimler risk altında?

Risk altında bulunan grubun kimler olduğuna da açıklık getiren Özbek; Açık tenliler, Yaşlılar, Diyabet hastaları, Kapalı ortamlarda çalışanlar ve kapalı giyinenler, Yüksek faktörlü güneş koruyucu kullananlar, Böbrek ve karaciğer hastalıkları olanlar, Beslenme bozukluğu olanlar, Mide ameliyatı olanlar, Gebelik ve emzirme döneminde olanlar, Epilepsi ilacı kullanan kişiler, Kortizon kullananlar, Çölyak hastalığı olanların risk grubunda olduğunu söyledi.

Belirtileri

“D vitamini eksikliği, vücudun tüm sistemlerini etkilemekte ve pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Günümüzün yaşam koşulları, kapalı ortamlarda çalışmak, açık hava aktivitelerini yeterince gerçekleştirmemek, yetersiz beslenme D vitamini eksikliğini artırmaktadır. D vitamini eksikliği, her yaş grubunu etkileyen ve önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olan bir etkendir. D vitamini eksikliği çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilmektedir” diyen Özbek D vitamini eksikliğinin belirtilerinin; Genel vücut ağrısı Yorgunluk, Yürümekte zorlanma (denge problemi), Kemik ağrısı, Kuvvet kaybı, Saç dökülmesi, Baş ağrısı, Depresyon, Değişken ruh hali, Uykusuzluk, Eklemlerde ve parmaklarda ağrı, Gözaltı morlukları, Aşırı terleme, Kilo vermekte güçlük çekme, Sürekli üşüme olduğunu belirtti.

Eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar

D vitamini eksikliği olan kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları görülebileceğini belirten Mustafa Kemal Özbek, “D vitamini eksikliği kadın hastalıkları ve doğum konusunda da kendini göstermektedir. Hamilelik döneminde anne ve çocuk sağlığı için D vitamini kullanımı son derece önemlidir. Anne karnındaki bebek kalsiyum ihtiyacını anneden karşıladığı için annenin hamilelik ve emzirme döneminde kalsiyum dengesinin sağlanması için D vitamini düzeyinin yeterli olması gerekmektedir. D vitamini eksikliği olan annelerin bebeklerinin kemiklerinde yumuşama ve zayıflama görülebilir. Bebeğin kaslarında zayıflık, bıngıldağının kapanması ya da kapanmaması, diş çıkmasında zayıflık da D vitamini eksikliğiyle ilişkilidir. Hamilelikte eksik D vitamini alımı, yeni doğan bebeklerde kalıcı hasar bırakabilmekte ve doğumdan sonra gerçekleştirilen vitamin takviyesi ile tam olarak düzeltilememektedir.

D vitamini eksikliğinde anne adaylarında gebelik zehirlenmesi denilen preeklamsi/eklamsi riskinde artış yaşanabilmektedir. Hamilelikte halsizlik, yetersiz kilo alımı, yorgunluk, kas ve kemik ağrılarının olması da D vitaminiyle ilgilidir. Ayrıca gebelik şekeri ve kemik erimesi D vitamini eksikliğinde meydana gelebilecek durumlar arasındadır. D vitamini düşük olan annelerde sezaryen ile doğum daha fazla olmaktadır. Anne adaylarına 12. haftadan itibaren D vitamini takviyesine başlanmalı ve emzirme döneminin 6. ayına kadar sürdürülmelidir” ifadelerini kullandı.

Faydaları

D vitaminin kasları, kemikleri, kalp sağlığını ve bağışıklık sistemini koruduğunu söyleyen Özbek;

D vitaminin en çok güneş ışığı, yağ bakımından zengin balık çeşitleri, yumurta, süt ürünleri, balık yağı, tavuk ciğeri, portakal suyu, yonca, ısırgan otu, maydanoz, portakal suyu gibi ürünlerde olduğunu belirtti.

Buğra KAYA

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek