Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu haber 18 Kasım 2019, Pazartesi 09:19 tarihinde eklendi. 720 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

LYKA’da 1989 göçü sempozyumu gerçekleşti

Lüleburgaz Belediyesi ve Balkan Yarımadası Göçmenler Derneği(BAL-GÖÇ) tarafından 16 Kasım 2019 Cumartesi günü ‘Son Göçün 30.yılı Ulusal Sempozyumu’ düzenlendi. Lüleburgaz Yıldızları Kadın Aakdemisi’nde(LYKA) düzenlenen sempozyumla katılımcılar gün boyu 1989 göçünü ve göçmenlerin yaşadığı durumları Lüleburgazlılar için değerlendirdi.
LYKA’da 1989 göçü sempozyumu gerçekleşti  

Etkinliğe CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Güncer, Erol Özgür, davetliler ve Lüleburgaz halkı katılım gösterdi. 

Sempozyum için LYKA Fuaye Alanına Öğretmen ve Tarihçi Ali Arslan tarafından hazırlanan ‘Yerel Basında Göç ve Göç Fotoğrafları’ sergisi kuruldu.

İki oturumdan oluşan sempozyumun ilk oturumu saat 09.30’da Gazeteci Yalçın Bayer’in moderatörlüğünde başladı. Programda önce Öğretmen ve Tarihçi Ali Arslan “Göç Olgusu Sürecinde Lüleburgaz Belleği”, Araştırmacı Yazar ve Eski TRT Görevlisi Metin Edirneli “1989 Zorunlu Göçü”, Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu “ Balkan Harbi ve Mübadele Sonrasında Yaşanan Göçlerin Muhacır ve Mübadiler ÜzerindeEtkisi” konularında bilgiler verdi.

Daha sonra Prof. Dr. Kemal Arı “Mübadele”, Dr. Neval Konuk Halaçoğlu “ 2.Dünya Savaşı Sırasında Selanik’ten Göç Eden Türkler” ve Prof. Dr. Hasan Dilan “Uluslararası Platformda Göç” konularını işledi.

Dr. Neval Konuk Halaçoğlu Selanik’in Osmanlı Devleti için önemi, Selanik’in tarihi ile ilgili bilgiler vererek Türklerin Selanik’te kültürel ve mimari izler bıraktığını, orada bulunan ancak günümüze kadar gelemeyen mezarlığın Türklerin varlığına bir kanıt olduğunu ve dolayısıyla Selanik’in Türk şehir olduğunu belirtti.

Sempozyumun ikinci bölümü ise 14.00’da Prof. Dr. Necdet Tekin’in moderatörlüğünde başladı. İkinci oturumda Prof.Dr. Mehmet Hacısalihoğlu “1989 Göçünün Balkanlardan Türkiye’ye Göç Tarihindeki Yeri ve Önemi”, Dr. Hasan Demirhan “1984-1989 Yılları Arasında Bulgarların Türklere Uyguladığı Asimilasyon”, Araştırmacı ve Koleksiyoner Mustafa Gültekin “1935 Öncesi Kaçak Göçler” , Ege Üniversitesi Doç. Dr.Cihan Özgün “ Yakın Tarihimizde Rodos-İstanköy Adalarından Anadolu’ya Türk Göçleri Üzerine Saptamalar”, Dr. İbrahim Hamaloğlu “20.Yüzyılın İlk Yıllarındaki İzmir’e Bir Yolculuk ve Bir Günlük” ve Dr. Derya Genç Acar “ Mübadele ve Türk Sineması” konularını üzerine konuşmalar yaptı.

İkinci oturumda konuşan Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, 1989 zorunlu göçünü anlatan kitapların ‘göç’ kavramını ötesine geçemediğini belirterek yabancı araştırmacıların ise buna etnik temizlik dediğini ancak Türk araştırmacıların bu kavramı kullanmaktan kaçındığını söyledi.

Bu bir etnik temizlik

Hacısalihoğlu, 1989 göçünün zorunlu göç olduğunu söyleyerek Bulgarların Türklere uyguladığı etnik temizlik olduğunu ifade etti. Bu konuda en keskin kavramı kullanan kişinin ise Kadir Mısırlıoğlu olduğunu belirterek “Bulgar zulmü, Moskof zulmü” kavramlarını kullandığını ancak siyasi kişiliğinin bunların önüne geçtiğini belirtti.

Buğra KAYA

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek