Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 14 Eylül 2019, Cumartesi 09:24 tarihinde eklendi. 711 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Trakya’da üzüm bağlarında hasat heyecanı

Üzüm yetiştiriciliğinin önemli illeri olan Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nin bulunduğu Trakya’da üreticilerin emeğinin karşılığını alacağı bağlarda hasat heyecanı yaşanıyor.
Trakya’da üzüm bağlarında hasat heyecanı
Üreticilerin şubat ayında asmaların budanmasıyla başlayan mesaisi, kordonların bağlanması, köklerin çapalanması ve filizlenen asma çubuklarının tellere bağlanmasıyla devam etti.

Sabahın ilk ışıklarıyla kadın işçiler tarafından toplanmaya başlanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor.

Gün boyunca toplanan üzümler daha sonra araçlara yüklenerek, pekmez, üzüm şırası ve şarap yapımında kullanılmak üzere fabrikalara gönderiliyor.

Bu yıl yağış az olmasına rağmen yüksek verim elde eden üretici, tadı ve aromasıyla benzerlerinden ayrılan Tekirdağ üzümünü topladığı bağlarda, hasat heyecanı yaşıyor. 

- "Üzüm üretimi yıllık 36 bin ton civarında"

Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, yaptığı açıklamada, Tekirdağ'ın önemli bir tarım kenti olduğunu söyledi.

Tekirdağ'da daha çok Şarköy ilçesinde üzüm üretimi yapıldığını ifade eden Öcal, "İlimizde 38 bin dekar alanda üzüm yetiştiriciliği yapılıyor. Üzüm üretimi yıllık 36 bin ton civarında. Hasadımız başladı ve yaklaşık 2 aylık hasat süreci devam edecek." dedi.

Öcal, il genelinde 2 bin 235 üzüm üreticisi olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Üreticilerimizden aldığımız bilgilere göre, dönümde şaraplık üzümlerde ortalama verim bin 150 kilogram, sofralık üzümlerde de bin kilogram civarında. Sofralık üzüm çeşitleri piyasaya satılıyor ya da diğer illere gönderiliyor. Üreticilerimize eski sistem üretim yerine, yeni yüksek telli sistemlerle ilgili destek projemiz var. 2017 yılından itibaren desteklerimiz devam ediyor." 

- "Bu sene verim çok güzel"

Üzüm üreticisi Ali Bozali ise bu yıl yağışın az olmasına rağmen verimin iyi olduğunu dile getirdi.

Sabahın ilk ışıklarıyla bağlarda hasadın başladığını ve işçilerin akşama kadar yaklaşık 600 kasa üzüm topladığını belirten Bozali, "İlk olarak bahar ayında asmalarımızı buduyoruz. Daha sonra motorla bağ aralarını sürüyoruz. Asmalar açmaya başlayınca bağların ilaçlanması başlıyor. İlaç atma işlemi 15-20 günde bir devam ediyor. Bütün işlemlerimizi tamamladıktan sonra hasat zamanı üzümleri kesmeye başlıyoruz. Bu sene üreticiler için güzel, verimli bir yıl oldu." diye konuştu.

Üretici Elmas İncehasan da üzümün özel firmalar tarafından satın alınıp işlendiğini anlatarak, "Budama, kordonların bağlanması, köklerin çapalanması, filizlenen asma çubuklarının kesilmesi ve hastalıklara karşı ilaçlamaların ardından hasat zamanı geldi ve bağlara girmeye başladık. Bu sene üzümlerimizde verim çok güzel. Bizim için uygun olan fiyatı hangi firma verirse üzümleri onlara satıyoruz." ifadesini kullandı.    

Kırklareli’nden bağ bozumu festivali yapıldı

 

Öte yandan Kırklareli  Merkez’de bu yıl 12. kez bağbozumu festivali düzenlendi. Lüleburgaz’ın da en önemli üzüm üreticisi Mustafa Çamlıca, Bülent Çamlıca ve Arzu Çamlıca’ya ait bağlarda üzüm hasadı yapıldı.

 

Haber:  Ertan BAYER

Fotoğraf: A.A. ve Sosyal Medya

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek