Murat Mahir Altan, Ekosiyaset bildirgesini imzaladı
500 yıllık camiinin kurşun plakaları yine çalındı
“LÜLEBURGAZ’DA ATAMAYI İL BAŞKANLIĞI MI İSTEDİ?”
“Hayvan sever başkan adayı Serhat Paksoy”
Bu haber 07 Ağustos 2019, Çarşamba 09:17 tarihinde eklendi. 4244 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Trakya’da işçiler tedirgin “Fabrikalar yabancı işçi çalıştırıyor”

Trakya’nın işçi cenneti olarak tabir edilen Çorlu-Çerkezköy ve Lüleburgaz üçgeninde işçiler yeni bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. Ekonomik krizi neden gösteren fabrikalar işçi tercihini kendi vatandaşlarından yana değil sigortasız çalışan yabancı işçilerden yana kullanmaya başladı.
Trakya’da  işçiler tedirgin               “Fabrikalar yabancı işçi çalıştırıyor”  

Gazetemize konuşan işçiler; “Patronlar eskiden bizleri mesai vermeden 12 saat çalıştırıyordu. Ama sigortalarımızı ödüyorlardı.  Şimdi bizleri işten çıkartıp yerimize Özbekistanlı, Tacikistanlı, Kazakistanlı işçileri alıyor. Çünkü onlar  12 saat,  sigortasız,  ayda 2 bin liraya çalışıyor” dediler.

Lüleburgaz’a bağlı Evrensekiz Beldesi’nde faaliyet gösteren Sarteks Boya isimli fabrika daha ucuz ve daha uzun sürelerde çalıştırdıkları yabancı uyruklu şahıslar için Lüleburgazlı çalışanları işten çıkardığı iddia edildi.

Evrensekiz Beldesi’nde faaliyet gösteren Sarteks Boya Apre Baskı San. ve Tic. Ltd. Şti. isimli fabrika bünyesinde bulunan çalışanlarını ekonomik sebepleri göstererek tek tek çıkartmaya başladı. Gazetemize gelen Sarteks çalışanlarından Emrah Yavaş ve Ali Demir, aslında işin arkasında farklı bir durumun olduğunu iddia ettiler.

Yavaş ve Demir, fabrikanın kendilerine “İşletmemizi etkileyen objektif ve ekonomik sebepler nedeniyle 3 adet boya makinesi, 1 adet örgü makinesi ve 1 adet ram makinesi satmak zorunda kalmıştır. Bu satış nedeni ile de firmamızın birçok bölümünün kalıcı şekilde küçülmesine karar verilmiştir. Özellikle makine satışından kaynaklanan işgücü-istihdam fazlalığı sonucunda, işyerinde işten çıkarmalar zorunlu hale gelmiştir. Son çare olarak işten çıkarma çerçevesinde tarafınızın da iş akdinin feshine karar verilmiştir.” yazılı belge vererek işlerine son verildiğini belirttiler.

Olayın küçülmeyle bir ilgilisi olmadığını söyleyen Yavaş ve Demir, fabrikanın kendilerinin yerine yabancı uyruklu şahısları daha ucuz fiyatlara daha uzun saatlerce çalıştırmaya başladığını iddia ettiler. Fabrikada bu sebeplerden yaklaşık 40 kişinin işten çıkartıldığını belirten Yavaş ve Demir, yapıkları açıklamada “Bizi ve yaklaşık 40 kadar çalışan arkadaşımızı işten ekonomik sebepler ve küçülmeye gideceklerini belirterek çıkarttılar. Fakat fabrika bizleri çıkarttıktan sonra yabancı uyruklu şahısları işe aldı. Bu yabancılar daha uzun saatler çalışıp bizlerden daha az maaş alıyorlar. Onlar yüzünden işimizden olduk. Yetkililerin bir an evvel bu duruma el atmasını istiyoruz.” şeklinde konuştular.

Cüneyt ÜNLÜSOY

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek