Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu haber 03 Haziran 2019, Pazartesi 09:35 tarihinde eklendi. 2863 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bayram’da nasıl beslenilmeli?

Lüleburgaz Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetisyen Utku Begüm Öztürkler, Ramazan Bayramında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.
Bayram’da nasıl beslenilmeli?  

Diyetisyen Utku Begüm Öztürkler, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bayramların en güzel yanı; aile ve akraba ziyaretleri, birlikte oturulan sofralar ve edilen sohbetler. Bu durumun tek sıkıntısı keyifli sohbetler esnasında ikramlardan ne kadar yediğimizi fark edemememiz, normalde yediğimizden çok daha fazla yememiz oluyor.   Öyle ki tıka basa yediğimiz yemeğin sonunda hazımsızlık, mide yanmaları ve bağırsaklarda gaz problemleri, diyare(ishal),  tansiyon yüksekliği, şeker- insülin metabolizmasında bozulmalar meydana gelebiliyor. Bu nedenle her şeyden minik parçalar şeklinde ‘tadımlık’ tüketmek bizim için daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Genel olarak bayramlar, yıl içinde en çok çikolata ve tatlı tüketilen zamanlardır. Sağlıklı bireyler bu tatlı tüketiminde aşırıya kaçmadan diğer öğünlerinde hafif beslenerek bayramı dengeleyebilirler fakat kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyonu olanlar için bu aşırı tüketim büyük risk taşımaktadır. Bu kişilerin beslenmelerine daha fazla önem göstermesi gerekmektedir. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishale, kusmaya neden olabilir.  Çocuklar tatlının verdiği doygunluk hissi nedeniyle ana öğün tüketimini kısıtlayabilirler. Bu nedenle çocuklara mümkün olduğunca yemekten sonra meyve tatlıları, dondurma ve puding gibi hafif tatlı alternatifleri sunmak bu durumların oluşmamasında bize yardım edecektir. 

Ramazanda uzun süre aç kalmaya alışan ve yavaşlayan metabolizmamız nedeniyle ramazan sonrası vücudumuz kilo almaya daha yatkın hale gelmektedir.  O nedenle 2-3 günlük çok yemek yemekten, tatlıda aşırıya kaçmaktan ne olur demeyin, dikkat edin sonrasında tartıda kötü sürprizlerle karşılaşmayın diyorum.

Bayramı daha hafif ve en az zararla geçirmemiz için bazı öneriler;

  • Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın.
  • Öğün atlamayın. 3 ana öğünü hafif yemeklerle tüketerek geçirin ki aç hissedip ikramlarda aşırıya kaçmayın.
  • Yakınınızdaki ziyaretlere yürüyerek gidin, asansör yerine merdiven kullanın.
  • Şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı, meyve veya bitter çikolata tercih edin. Şerbetli sizin için olmazsa olmaz ise yemek istediğiniz miktarın yarısıyla yetinmeyi deneyin.
  • Kan şekerinizi dengeleyebilmek adına süt, yoğurt, ayran, cacık, kefir gibi besinleri ara öğünlerde veya tatlı tüketimlerinizden sonra günde 2-3 kez tüketin.
  • Her ikramı yemek zorunda değilsiniz, bazı ikramlara ‘hayır’ demeyi deneyin.
  • Bayram nedeniyle, çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günden fazla tüketilen sıvılarda aşırıya kaçmayın.
  • Su tüketimine özen gösterin, günde en az 2,5 litre su tüketin.
  • Bayram ile birlikte yeniden tüketilmeye başlanılan alkol miktarında dikkatli olun, karaciğer sağlığınızı riske atmayın.”

Cüneyt ÜNLÜSOY

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek