Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 23 Ocak 2019, Çarşamba 14:23 tarihinde eklendi. 1077 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Danone işçilerinden işverene tepki

Lüleburgaz Danone Fabrikası’nda çalışan DİSK Gıda İş Sendikası’na üye olan Danone İşçileri, işverenin Fabrika’da çalışan Baştemsilcisi Necdet Çalışkan’a baskı yaptığını belirterek basın açıklaması yaptı.
Danone işçilerinden işverene tepki  

21 Ocak 2019 Pazartesi günü saat 16.00’da Danone Fabrikası önünde yapılan basın açıklamasına CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, DİSK Gıda İş Trakya Bölge Temsilcisi Cengiz Atlı, DİSK’e bağlı Tekstil İş ve DİSK’e bağlı Emekli Sen ile  Danone İşçileri katıldı.

Basın açıklamasını DİSK Gıda İş Sendikası Trakya Bölge Temsilcisi Cengiz Atlı okudu “2018 yılında imzalanan iki yıllık takım sözleşmesinde ücretlere; enflasyon + %2 oranında zam öngörülmüştür. %11 den az,%16+ 2 den çok olamaz şartı konmuştu. Eğer ekonomide önemli değişiklikler olursa tekrar gözden geçirileceği sözü verildi. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonucu alım gücümüzde ciddi bir düşüş olmuştur. Açıklanan resmi enflasyon % 20.30 tır. Asgari ücrete %26 zam yapıldı. Araştırma şirketleri ( 1500 şirket) en az %23 ücret artışını öngörürken yöneticilerin % 20 ücret artışında lütfetmişçesine direnmeleri sonucu yaşanan olaylar fabrikamızda çalışma barışını bozmuştur.  Üyesi olduğumuz DİSK/ Gıda-iş Sendikası'nın Türkiye'deki yasalara göre " Toplu İş sözleşmesi" yetkisi yoktur. ILO ve uluslararası sözleşmelere uymayan bu durum nedeniyle işyerinde her bölümden seçilen temsilcilerden oluşan " Temsilciler Kurulu" yöneticilerle yapılan görüşmelerde yetkilidir. Bu kurulun başkanı 2015 yılından beri Baştemsilci Nejdet Çalışkan'dır. Nejdet Çalışkan, aynı zamanda DİSK/ Gıda-iş Sendikası Genel Merkez yönetim kurulu üyesidir.  2019 yılı ücret artışlarını görüştüğümüz toplantıda yöneticilerin önerdiği %20 oranındaki ücret artışı teklifini kabul etmedik. Ancak Yöneticiler ertesi günü yaptıkları işçi toplantısında Temsilciler Kurulu ve başkan Nejdet Çalışkan'ın bu teklifi kabul etmiş gibi anlattılar. Başkanımız Nejdet Çalışkan söz alarak bunun doğru olmadığını söyledi. Susturmaya çalıştılar. Toplantıdaki işçilerin tamamı bu duruma tepki gösterdi. Ertesi gün Baştemsilcimiz Nejdet Çalışkan'dan, sanki suç işlemiş gibi savunma istediler.  Yaklaşık 80 işçi arkadaşımızın imzaladığı savunmada; bizi temsil eden arkadaşımızın cezalandırılmak istenmesinin suç olduğunu ve DANONE'nin kendi Anayasası’na da tamamen ters olduğunu belirttik. Ancak yöneticiler bu seferde biz işçileri tek tek çağırarak Baştemsilcimiz Nejdet Çalışkan'dan vazgeçersek %20 zam vereceklerini yoksa % 16 zam vereceklerini söyledikleri ahlaksız bir teklif yaptılar.  "Nejdet Çalışkan'ı omzuna kadar toprağa gömüp taşlayalım" derlerse şaşırmayız. Bir yöneticinin dediği Mevlana'nın" Bir lafa bakarım laf mı diye, birde söyleyene bakarım adam mı diye" sözüne katılıyor ve diyoruz ki :

"ÇOK ŞÜKÜR ADAM SATMIŞLIĞIMIZ YOKTUR! HELE DE ADAM GİBİ ADAMI HİÇ!"
Bizler Danone Tikveşli Lüleburgaz fabrikasında çalışan işçiler olarak; Türkiye'deki yöneticilerin, tercih ettiğimiz sendikayı ve temsilcilerimizi tanımasını bekliyoruz . İŞ BARIŞINI bozacak suç ve tutarsız davranışlardan vazgeçmelerini istiyoruz. Biz üretim rekorları kırarak, üzerimize düşeni yapıyoruz. Yöneticilerden de kararlarımıza ve seçimlerimize gerekli saygıyı bekliyoruz.  Haklarımızı ve Baştemsilcimizi savunmakta kararlıyız.  İŞ,  EKMEK YOKSA, BARIŞTA YOK! YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ !
YAŞASIN İŞ ,EKMEK, ÖZGÜRLÜK! MÜCADELEMİZ!”

DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası Trakya Bölge Temsilcisi Cengiz Atlı gazetemize yaptığı açıklamada; “Basın açıklamasının yapıldığı gün işveren 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçilerin basın açıklamasına katılmalarını engellemek için zorunluluk mesai yaptırdı. İşverenin bu tutumunu kınıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Ertan BAYER 


Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek