İlçe Emniyet Müdürü Osman Ünal’a veda
Turhal Kaynak hayatını kaybetti
Serbülent Avcu’dan “GELİN CHP’YE YENİDEN ÜYE OLUN” çağırısı
Alman ve İspanyol bisikletçilere Türk misafirperverliğini gösterdiler
Bu haber 14 Eylül 2018, Cuma 09:21 tarihinde eklendi. 3627 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Başkan Gerenli “Çöp konteyneri kesinlikle olacak”

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, çöp konteynerleri ve Belediyenin diğer projeleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Başkan Gerenli, çöp konteyner ihalesinin bürokratik engeller ve ekonomik şartlar nedeniyle iptal edildiğini ve ihalenin tekrarlanacağını belirtti.
Başkan Gerenli “Çöp konteyneri kesinlikle olacak”  

Başkan Gerenli, “Konteynerle ilgili olarak 23 Temmuz’da bir ihaleye çıkıldı. 4 Eylül sonlanma tarihiydi. Üzülerek belirtiyorum ki maalesef bürokratik engeller yüzünden ve ülkemizin yaşadığı ekonomik şartlar yüzünden şu aşamada konteyner ihalemiz tekrarlanmak zorunda kaldı. Konteyner kesinlikle olacak fakat bu süreç yılbaşına kadar uzayan zamanı bulabilir. Çünkü tekrar bir ihale süreci ortaya konacak ve sonrasında da belirlediğimiz çöp toplama noktalarına bu konteynerleri ve atık kumbaralarını koymaya başlayacağız. Ama yılbaşına kadar olacağını umuyorum.

Amacımız doğaya en az atığı bırakmak ve katı atıklardan elektrik üretmek

Niyetimiz Lüleburgaz’a sadece çöp konteyneri koymak değil. Lüleburgaz’ın atık yönetimi ile ilgili, atıkların bertarafı ile ilgili çok ciddi bir çalışma, çok ciddi bir proje içerisindeyiz. Bunun bir ayağı çöp konteyneri ve kumbaralar. Bu Lüleburgaz’da sadece atıkların konteyner veya kumbara içerisinde konması şeklinde değil, bunların kaynağında ayrıştırılması ve atık olarak değerlendirip farklı farklı atıkları geri dönüşüme kazandırabilmek, ülke ekonomisine döndürebilmek ve Lüleburgaz’daki atık oranını şuandakine göre hemen hemen sıfıra indirecek bir sistemin peşindeyiz. Bu uzun vadeli bir çalışma. Bu çalışmanın öncesinde fizibilite çalışması yapılması gerekiyor. 2 yıl süreceğini düşündüğümüz bir süreçten bahsediyorum. Öncelikle fizibilite çalışmasına yavaş yavaş başlandı. Hangi tip atık ne kadar miktarda nerelerde çıkıyor. Ona göre yerler tespit ediliyor. Bizim en büyük amaçlarımızdan birisi geri dönüşümü sağlamak ve doğaya en az atığı bırakmak. Bunun için yaptığımız işlerden ilki, TOKİ’nin yanında bulunan vahşi depolamada bulunan çöpleri, Katı Atık Bertaraf Tesisine taşımayı düşünüyoruz. Şuanda onun adımları atıldı. Ama amacımız sadece oraya taşımak değil oraya ayrıştırarak götürebilmek. Çünkü orada evsel atıklar tesiste biogaza dönüşüm yapılıp ondan da elektrik enerjisi elde edeceğiz ve Türkiye’nin buna şiddetle ihtiyacı var. Enerjiye ulaşmakta zorlanıyoruz. Değişik enerji kaynaklarını kullanıyoruz. Fosil yakıtları kullanmaya çalışıyoruz, Termik Santraller yapmaya çalışıyoruz. Biz bunun tam tersine çöpü sadece toplamak değil biz aynı zamanda bunları doğaya zarar vermeden geri dönüşüme kazandırmak gibi uzun vadeli bir projenin peşindeyiz. Tabi ki çöp bir kültür işidir. Umarım bu işin sosyal ayağını da iyi götürürüz. Konteynerleri koyacağız ama 50 metre, 70 metre taşıyalım. Evimizin camından çöpümüzü atmayalım.

LYSA Lüleburgaz’ın prestiji olacak

Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi, Lüleburgaz’ın bence prestij projelerinden birisidir. Şuanda belediyecilik anlamında Türkiye’de benzeri yok. Şuan için çok çok iyi bir aşamaya gelmiş durumda. Buranın büyük olasılıkla bir aksilik olmazsa 2-3 ay içerisinde yani yılbaşına kadar kabulünü yapacağız. Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi önümüzdeki yıl içerisinde aktiviteleriyle hizmete başlayacak. Sanat Akademisi bizim Lüleburgaz için çok çok önemsediğimiz bir şey, Lüleburgaz’ın 50-100 yıllık geleceğine damga vuracak. Kentler sanat üretmeli, kentler bilgi üretmelidir. Lüleburgaz’da sanatla ilgilenen çok geniş bir kitle var. Burada insanlarımız sanatlarını geliştirme imkânı bulacaklar. Burada deneme salonlarımız, atölye yerlerimiz, 300 kişilik küçük salonumuz ve 800 kişilik büyük salonumuz olacak. Bunların yanında da 1000 kişilik çok amaçlı salonumuz var. Soyadımız Kültür diyoruz. Kültürün içini doldurmak lazım. Bizim kültürümüz de bilim ve sanatla dolacak.

Lezzet Akademisi için Halk Eğitim ile ortak çalışma yapılacak

Lezzet Akademisinin içerisinde çok güzel bir teknolojik mutfak bulunuyor. İçerisinde hizmet için garsonluk ve nezaket eğitimleri yapılabilecek alanlar var. Ama maalesef işletme konusunda kabul etmek gerekir ki 4-4,5 yılı bulan bir sıkıntı var. Ben buraya geldiğimden beri önemsediğimiz konulardan birisi çünkü yapılmış bir bina ve Lüleburgaz halkının yararına en iyi olacak şekilde hizmet vermesi gerekiyor. Düşünmeye projeler üretip çalışmaya başladık. Öncelikle buranın profesyonel aşçılarla belediyenin bünyesinde istihdam edilecek aşçılarla ve onların yardımcılarıyla yürütme imkânı olmadığını gördük. Şuanda ilk yaptığımız iş Halk Eğitim Müdürlüğümüzle bir irtibat haline girdik ve aşçılık kursları düzenlemeyi düşünüyoruz. Fakat onların şuanda kadro problemleri var. Onların birkaç tane daha aşçılık eğitmenlerine ihtiyaçları var ve onların bu eğitmenleri bulmasının ardından minimum 12 kişilik, maksimum 24 kişilik olacak şekilde orada haftanın en az 2-3 günü aşçılık eğitimleri vermek istiyoruz. Onun ötesinde sadece aşçılık değil, eğer bunu da başarabilirsek hizmet ve nezaket eğitimleri vererek özellikle Lüleburgaz’da lokanta ve kafelerde görev alabilecek genç hizmet sektöründe çalışabilecek arkadaşlarımızı sertifika programına almak gibi bir düşüncemiz var. Yani orası hem yemeklerin oluşturulması hem de sunum ve nezaket açısından kullanılabilecek güzel bir mekân. Bunla ilgili önümüzdeki dönemde çalışmalarımız Halk Eğitimle birlikte olacak. Ama sadece bununla bırakmakta istemiyoruz. Çünkü bunun arasında boşluklarda olacak. O mekânı yaşatmak, o mekânda başka şeyleri de hayata geçirmek adına özellikle yakın çevremizde köylerimiz beldelerimiz ve kentimizin yöresel lezzetleri şuandaki gençlerimize aktaracak atölye çalışmaları yapılmasını istiyoruz. Yani bu bölgenin yöresel lezzetlerini yeni nesillere aktaracak atölye çalışmaları da yaparak burayı canlı kılmak ve hayatta tutmak istiyoruz.

Yüzme Akademisi projesi için önümüzü görmemiz gerekiyor

Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi’nin inşaatına başlanabilmesi için öncelikle oradaki ağız ve diş sağlığı merkezi binalarının boşalması gerekiyor. Bu konuda çok fazla baskıcı olmak gibi bir düşüncemiz yok. Onların taşınabilecekleri bir yer yok şuanda. Ve Lüleburgaz yakın zamanda 300 yataklı bir devlet hastanesine kavuşacak ve devlet hastanesi içerisinde onların yerleri olacak. Onlar yerlerine taşındıktan sonra biz bu projeyi hayata geçirebiliriz. Ama bizim öngörümüz 2019 yılını geçecek. Ayrıca bizde Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi için önümüzü biraz görmek istiyoruz. Büyük bir proje fakat şuan ki döviz kurlarındaki oynamadan sonra bu kadar büyük bir yatırım yapmak şuan için önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde düşündüğüm bir şey değil kesinlikle. Önümüze bakmak adına bu projeyi tekrar gözden geçirmemiz gerekecektir. Maliyet hesapları yapmamız gerekecektir. Lüleburgaz halkının parasını doğru kullanmak gerekiyor. Çok güzel olabilecek bir şey ama getirilerini ve götürülerini değerlendirip önümüzde daha acil çözülmesi gereken sorunlar olduğunu düşünüyorum.

Lüleburgaz’a yeşil alanlar yapılacak

Lüleburgaz’da yeşil alanlara ihtiyacımız var mesela ve şuanda onun üzerinde çalışıyoruz. Lüleburgaz’ın çeşitli yerlerinde 14 tane alan belirledik. Şuanda bin adet ıhlamur ağacı aldık ve bunların sayılarını arttıracağız, banklar koyacağız, çocuklarımız için sokak basketbolu ve mini futbol sahaları, birkaç alana tenis kortları yapmayı düşünüyoruz. Dediğimiz gibi hem insanlarımız spor yapsınlar hem de boş vakitlerini geçirsinler, yani proje önceliğimiz şuanda Lüleburgaz’a yeşil alanlar yapmak.

Vatandaşlarımızla iletişimimiz devam edecek

Yaz döneminde mahalle kahvaltılarımız 22 mahalle ile oldu ve oldukça da başarılı oldu. 13 bin kişiye ulaştık. Onlarla birebir konuştuk. Kadınlarımıza, Kadın Akademimizi yani onlara ait olan yeri tanıttık. Birebir düşüncelerini aldık, daire müdürlerim notlarını tuttu. Anketler yaptık, şimdi bu anket sonuçlarını değerlendirip ve beraberinde onlardan aldığımız bilgilerin geri dönüşümleri için çalışmalar yapıp bunun arkasında mahallelere bizzat kendimiz dönmeyi düşünüyoruz. İletişim dilini kesinlikle koparmamamız gerekiyor. Belediye hizmet için olan bir yer evet her şeyi yapamayız ama yapılabilecekleri de kentin içinde yaşayan vatandaşlarımızdan aldığımızda daha iyi ilerlediğimizi görüyorum. Dönüşler olacak ama önce bunları değerlendirip yapabildiklerimizi yapmaya başlayıp sonrasında geri dönüşlerimizi yapacağız.” dedi.

Doğru bütçe planlamasıyla projelerimize devam edeceğiz

Başkan Gerenli, daha önce basında yer alan belediyelere aktarılacak kaynaktan tasarruf tedbirleri adı altında %30 kesinti yapılacağı haberlere ilişkin olarak da, “Hükümetin tasarruf tedbirleri adı altında belediyelere uyguladığı %30’luk indirimle ilgili bize şuanda resmi olarak gelmiş net bir şey yok. Sadece geçtiğimiz ay iller bankasından gelen para biraz düşüktü. Ama biz konteyner ihalesinde de aynı şeyi yaşadık. Döviz kurlarının yükselmesinden dolayı önümüzü görmeliyiz. Tasarruf tedbirleri mutlaka uygulanması gerekiyor. Lüleburgaz halkının hakkı olan paraları yatırıma dönüştürürken önümüzü görerek doğru bir şekilde gitmek gerekiyor. O yüzden %30’luk kesinti olsun olmasın doğru bir bütçe planlamasıyla Lüleburgaz’a önümüzdeki dönemde hizmetlerimize devam edeceğiz. Ama bazı planlanan yatırımlar da değişiklikler olacak bu kaçınılmaz.” dedi.

Cüneyt ÜNLÜSOY

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek