Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu haber 02 Ağustos 2018, Perşembe 09:32 tarihinde eklendi. 2666 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

HAYATA YENİDEN…

Lüleburgaz’ın Ovacık köyünde yaşayan 72 yaşındaki Ahmet Süzücü isimli hasta 2 hafta süren karın ağrısı şikâyetiyle başka bir merkeze başvurdu. Yapılan tüm batın ultrasonunda abdominal aort anevrizması saptandı.
HAYATA YENİDEN…  

Medikent Hastanesi’ne başvuran Ahmet Süzücü’ye  çekilen BT. Anjiyografi sonucu batında abdominal aort anevrizmanın rüptüre olduğu ( patlamış olduğu) teşhis edilmiş  ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Turan Ege tarafından acil operasyon planlandı. Çapı 60 mm olan anevrizma ve kasık damarlarındaki tıkanıklıklar nedeniyle kapalı ameliyata uygun olmadığı için açık ameliyat yapılarak hastanın değerleri stabil edildi.

Ahmet Süzücü, 1 Ağustos tarihinde Medikent Hastanesi’nden sağlıkla taburcu edildi.

 

Ahmet Süzücü isimli hastanın Medikent  Hastanesi’nde tedavisini ve ameliyatını gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Turan Ege’den hastalıkla ilgili bilgi aldık.

 

“Çoğu zaman belirti vermeyen ve balonlaşmanın en sık görüldüğü yer olan karın aortunda oluşan anevrizma,  ilerleyen yaşlarla birlikte daha sık yaşanıyor. İlerleyen yaşla beraber erkeklerde sıklıkla görülen hastalıkta, anevrizmanın çapı erkeklerde 5.5, kadınlarda ise 4.5 santimetreye ulaştığında köklü bir tedaviye ihtiyaç var. Aort Anevrizmanın patlaması ise hayati önem taşımakla birlikte ameliyatları da oldukça riskli ameliyatlardır” ifadelerinde bulunan Prof. Dr. EGE:

 

“Aort damarının neresinde olursa olsun balonlaşmalar tehlikelidir. Tıbbi adı anevrizma olan balonlaşmanın en sık görüldüğü yer karın aortudur, yaş ilerledikçe daha sık görülür. Erkeklerde kadınlara göre 5-10 kat daha sıktır. 
Karın aortu anevrizması kendini karın veya bel ağrısıyla gösterebilir. Ama, çoğu zaman hiç bir belirti vermez. Çoğu zaman, Ahmet Bey’de olduğu gibi başka bir nedenle yapılan ultrasonda görülüp teşhis edilir. Ya da yapılan bir bilgisayarlı tomografide ortaya çıkar. Bazen de doktorun muayenesi sırasında karında her kalp atımıyla oynayan bir kitle olarak ele gelir.” Dedi.

Neden olur?
“Karın aortunun neden balonlaştığı kesin olarak bilinmese de bazı etkenlerin bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı biliniyor. Sigara içenlerde, hele uzun süre içmiş olanlarda daha sık görülüyor. Yaşlılarda, erkeklerde, tansiyon hastalarında, kolesterolü yüksek olanlarda anevrizma daha kolay oluşuyor. 
Aort damarının duvarında oluşup ilerleyen damar sertliği duvarı zayıflatıyor. Yüksek basınçla akan kan, her kalp atımında zayıflayan damar duvarına çarptıkça, damar yavaş yavaş genişler. Damar sertliğine karşı alınacak önlemler aort anevrizması oluşumunu da önler. Yüksek tansiyonun kontrolü, kolesterolün düşürülmesiyle aortun genişlemesi önlenmese de yavaşlatılabilir.”

Nasıl Teşhis ediliyor?

“Karın aortunun anevrizması daha çok ileri yaşlarda görülen bir hastalık olduğu için, yapılacak taramalar da 65 yaş üstündeki erkekleri hedef almaktadır. Ultrason, tarama için ideal bir inceleme yöntemidir. Radyasyona ve vücuda herhangi bir boya vermeye gerek olmadığı için hiçbir yan etkisi yoktur.  Bir başka görüntüleme yöntemi de bilgisayarlı tomografidir (BT). Fevkalade hassas ölçümlerin yapılabildiği BT görüntüleri sadece anevrizmayı değil çevresini de çok iyi gösterir. 

Karın aortu anevrizması olanların anevrizmanın boyuna göre 6 ay veya 1 yılda bir izlenmesi gerekir. Anevrizmanın boyu erkeklerde 5.5 santimetreye ulaştığında veya bir yılda damarın çapındaki artış yarım santimden fazlaysa köklü bir tedaviye gerek var demektir.”

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek