HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 17 Temmuz 2018, Salı 09:17 tarihinde eklendi. 1700 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT!

Özel Medikent Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Ferdanes Mutlu, güneş çarpmalarına karşı vatandaşları uyardı ve korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.
GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT!  

Mutlu “Güneş çarpması ve yanıkları yaz aylarında en sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Özellikle açık tenli ve çilli kişiler güneş ışınlarından daha kolay etkilenerek güneş yanıklarına maruz kalabilir. Çocukların güneş ışınlarından çok daha kolay etkilenirken, güneş çarpması tedavi edilmemesi durumunda öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Güneş çarpması, aşırı sıcak havada vücut ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak, ısının düşürülememesi sonucu ortaya çıkar. Acil olarak tedavi edilmediği takdirde, vücutta kalıcı hasarlara veya hayati kayıplara neden olabilir.

 Kişinin ateşi 39,4 derecenin üzerinde, derisi kuru, kırmızı ve sıcaktır. Bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır, terleme görülmez. Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya vantilatör, klima gibi cihazlarla soğutulmaya çalışılmalıdır. Kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

Diyabet hastaları, kalp damar ve böbrek hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, hamileler 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile açık alanda çalışanlar sıcak havada çok daha dikkatli olmalıdır. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma alışmakta güçlük çekmektedir.

 Şişmanlık, bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Güneş çarpması en çok sıcak ortamda çalışmak zorunda olanları etkilemektedir. Açık alanda ve güneş altında çalışan inşaat işçileri, fırın çalışanları, cam işçileri, yoğun efor gerektiren bisiklet sürücüleri ve maraton koşucuları risk altındadır. Sıcak çarpmasında risk altındaki kişiler şöyle sıralanmaktadır:

Belirtiler: Sıcağa maruz kalmış bir bireyde bu belirtilerden birkaçı varsa sıcak çarpmasından şüphelenilmelidir: Sıcak, kuru ve soluk-morumsu cilt

Halsizlik, bitkinlik, Terlemede azalma, Çarpıntı ve hızlı nefes alma, Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi yakınmaları, Yüksek vücut sıcaklığı, Baş ağrısı, Kas krampları, Uyuklama, anlamsız konuşma, çevreyi tanıyamama, sersemlik hali, Kasılma, Bayılma ve baygınlık, Bilinç kaybı, koma, Soğuk uygulama şart.

Güneş çarpması durumunda erken müdahale, geri dönüşü olmayan böbrek ve kalp yetmezliğine ilerleyişi engellemektedir. Bunun için sıcak çarpmasında hasta serin bir ortama alınmalı ve soyularak soğuk duş yaptırılmalıdır. Ayrıca ıslak havlu ile soğuk kompres uygulanmalıdır. Hastanın bilinci açıksa şekerli ve tuzlu su içirilmeli; bilinci kapalıysa ağızdan sıvı ya da katı gıda verilmemelidir. Hastanın solunum yolu her zaman açık tutulmalı ve ayakları yukarı kaldırılmalıdır. Krampları engellemek ve hayati organların etkilenmemesi için hastaya masaj yapılmalıdır. Hastanın şikayetler devam ediyorsa ve ateş yüksekliği 40 dereceyi aşmışsa acilen hastaneye başvurulmalıdır.

Güneş çarpmasından korunmanın 7 yolu

Risk grubundakiler 10.00-16.00 arası güneş altında yüksek sıcağa maruz kalmamalıdır.

Sıcak havalarda açık renkli, sentetik olmayan, ince yazlık kıyafetler tercih edilmelidir.

Güneş altında şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Sıcak havalarda su tüketimi artırılmalıdır.

Daha sık ılık duş alınmalıdır.

Yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde özellikle alkollü içecekler ve ağır yemeklerden uzak durulmalı” dedi.

Haber Merkezi

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek