Murat Mahir Altan, Ekosiyaset bildirgesini imzaladı
500 yıllık camiinin kurşun plakaları yine çalındı
“LÜLEBURGAZ’DA ATAMAYI İL BAŞKANLIĞI MI İSTEDİ?”
“Hayvan sever başkan adayı Serhat Paksoy”
Bu haber 22 Ekim 2012, Pazartesi 09:19 tarihinde eklendi. 9098 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

LİAD’ın kadınları Rus iş kadınları ile buluştu.

LİAD Kadın komisyonu üyeleri Rus iş kadınları ile bir araya geldi.
LİAD’ın kadınları Rus iş kadınları ile buluştu.
İAD’ın çatısı altında olduğu TUSKON, Rusya Federasyonu İş Kadınları Birliği'nin 60 üyesini İstanbul'da ağırladı. Bu çerçevede yapılan Türkiye-Rusya İş Kadınları Zirvesi'nde; tarım, gıda, tıp, otel ve restoran, tekstil, yapı, mücevherat, bijuteri, sanat ile mobilya sektörlerinde karşılıklı yatırım imkânlarını ele alındı. Zirvede Liad üyelerinin de arasında olduğu Türkiye'den 200, Rusya'dan 70 kadın girişimci ikili görüşmelerde bulundu. Liad kadın üyeleri 11 kişi ile katılım sağladı.

Zirvenin açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, bayanların bir yandan anne bir yandan da girişimci olarak hayatta önemli başarılar elde ettiğini dile getirdi. Rusya ile Türkiye bağlarını güçlendirmeyi, 2 ülke arasında ticareti artırmayı amaçladıklarını belirten Rızanur Meral, "Burada Rusya'dan inşaat, inşaat malzemeleri, mücevherat, tekstil, otelcilik ve tıp gibi sektörlerden iş kadınları bulunuyor. 700'ü aşkın görüşme planlanıyor. Umuyorum burada ekonomik bağlar güçlenecektir." dedi.

TUSKON'un büyük bir ticaret hacmi, zengin doğal kaynakları ve ileri teknolojili ürünleri bulunan Rusya ile temaslarını artırma gayretinde olduğunu anlatan Meral, şöyle devam etti:

"Bu minvalde Moskova'da bir ofis açtık. TUSKON olarak Rusya ile diyaloga önem veriyoruz. Bu ülke ile ticari anlaşmalarımız da bulunuyor. Bizler, küçük ve orta ölçekli şirketler arasında fırsatlar olduğunu bildiğimiz için TUSKON ve APORA olarak bir anlaşma yaptık. Şu an da Rusya Federasyonu İş Kadınları Birliği ile bir anlaşma yapacağız. Anlaşmaların yanında ticaret adına somut adımlar atıyoruz. Şu muhakkak; Rusya, Moskova ve St. Petersburg'den ibaret değil. Bunu bilerek pek çok eyalete ticaret heyetleri gönderdik. Ticaret hacmimiz 2010'da 25,5 milyar dolar iken; 2011'de yüzde 24,5 artarak 32 milyar dolar seviyelerine geldi. 2012 ilk 7 ayda da bu artış devam ediyor. Rusya'dan ithal ettiğimiz ürünler sınırlı. Bunlar içinde petrol, doğalgaz, demir-çelik, tahıl, kömür ve alimünyum gibi temel ürünler bulunuyor. Buna mukabil makine, kimyevi ürünler, yaş meyve ve sebze gibi ürünler ihraç ediyoruz. Biz bu toplantı ile ithalat ve ihracat ürün gamını artırmayı, toplam ticaret hacminde 2015 için koyulan 100 milyar dolar hedefini yakalamayı hedefliyoruz."

Türkiye'den girişimciler 2011 itibari ile Rusya'ya 7,3 milyar dolar yatırım yaptığına işaret eden Meral, şunları aktardı:

"Aynı dönemde Rusya'dan girişimciler Türkiye'ye 6 milyar dolar yatırım yaptı. Sberbank'ın Denizbank'ı 2,3 milyar dolara alması ile Türkiye'de bulunan Rus sermayesinin toplamı 23 milyar doları aştı. Bu rakamlar büyük boyutu ortaya koymaktadır. Artık Türkiye'den ve Rusya'dan iş kadınları üçüncü ülkelerde yani Asya ve Afrika'da da güç birliği yapabilirler. Önemli projeleri hayata geçirebilirler. Türkiye ile Rusya arasında şu an devam eden önemli projeler de var. Umuyorum gelecek dönemde daha büyük projeler hayata geçirilecektir. Böylece bağlarımız daha köklü bir hal alacaktır. Ülkeler arası münasebetlerin artmasında kadınların katalizör görevi göreceği de muhakkaktır."


Rusya Federasyonu İş Kadınları Derneği Başkanı Eldarkhanovaİrina ise kadınları hem devlet görevlerinde hem de sivil toplum örgütlerinde daha etkin olmaya davet etti. Rusya ile Türkiye'nin büyük bir ticaret hacmi olduğuna temas eden Eldarkhanovaİrina, "2 ülkenin de bulunduğu yer, nakliye imkanları güç birliği için çok uygun. Türkçe bilen, Türkiye'yi anlayan kadınlarımız çok. Türkiye'den ve Rusya'dan bayan girişimciler daha evvel buluşmalıydı. Demek ki kısmet bu toplantıyaymış. Bundan böyle daha iyi bir tempo ortaya koyup, doğan boşluğu kapatabiliriz." ifadelerini kullandı.
Ömer MUTLU
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek