HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 14 Nisan 2018, Cumartesi 09:36 tarihinde eklendi. 1599 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İDRAR KAÇIRMA KADERİNİZ DEĞİL!

Çoğunlukla kadınlarda görülen ve sosyal hayatı etkileyen idrar kaçırma sorunu, zannedildiği gibi yaşlılıktan gelen bir durum değil. Bunların ötesinde ayıplanacak bir kusur da değil. Tamamen tıbbi bir sorun ve çözümü de var.
İDRAR KAÇIRMA KADERİNİZ DEĞİL!  

Bu sorundan muzdarip kadınlar, yaşadıklarını kader olarak görüp hatta utanıp gizli tutmayı tercih ediyorlar. Ancak ilaçla ya da çeşitli cerrahi operasyonlarla bu duruma son vermek mümkün. İdrar kaçırma yani ‘’üriner İnkontinas’’ özellikle kadınları ilgilendiren önemli bir sağlık sorunu... Neredeyse yaşamın bir parçası olarak görülebiliyor. Kişide depresyona, utanma duygusuna, öz güvenin sarsılmasına ve sosyal davranış değişikliğine neden olabiliyor. Üstelik oldukça da sık görülüyor.

 

Medikent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Naci ÇELİK ile kadınlarda ürüner inkontinası (idrar kaçırma) ve idrar kaçırma tedavide kullanılan yöntemlerle ilgili bilgi verdi.

İdrar Kaçırma Artık Kaderiniz Değil

"Rutin işler sırasında, idrarın ani ve istemsiz olarak idrar yolundan dışarı çıkması, "idrar kaçırma" olarak tanımlanıyor. Sosyal ve cinsel hayatı etkileyebilen, hijyenik problemlere sebep olabilen bu önemli sorun karşısında iyi bir değerlendirme ve doğru tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Hastalarımızın, idrar kaçırma eğer sosyal hayatı etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problem olduğunu bilmesi gerekmektedir."

İdrar kaçırmanın türleri nelerdir?

İdrar kaçırmanın farklı türleri vardır ve bunların tanı yöntemleri de tedavileri de farklıdır. Bunlar arasında en sık görülenleri zorlama tipi, sıkışma tipi ve karma tip idrar kaçırmadır. Bunları tek tek anlatacak olursak şunları söyleyebiliriz:

Zorlama tipi : Öksürme, hapşırma, ıkınma ve ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırmadır. Nedeni mesane ve idrar yollarının anatomik desteğinin zayıflamasıdır. Örneğin fazla sayıda gebelik, zorlu vajinal doğumlar, iri bebek doğurmak, kronik kabızlık, aşırı kilo, kronik bronşit gibi pelvik tabanı zayıflatan durumlarda stres tipi idrar kaçırma görülmektedir. Genel olarak ilerleyicidir yani şikayetler giderek artar. Tedavisinde de pelvik tabandaki hasarı düzeltici, mesane boynunu asıcı operasyonlar yapılmaktadır.

Sıkışma tipi: Aniden başlayan ve şiddetli idrar yapma isteği ile beraber tuvalete yetişemeden idrar kaçırmanın olmasıdır. Nedeni mesanenin idrarla dolarken ani olarak kasılmasıdır. Hastaların büyük çoğunluğunda neden bilinmemektedir. Bir kısmında diyabet, parkinson, demans ve multipl skleroz gibi kronik ve nörolojik hastalıklar görülür.

Karma tip: Her iki idrar kaçırma tipinde olan durumdur. Dışında kaşıntı, vajinal akıntı, koku, döküntü, pişik gibi fiziksel bazı rahatsızlıklar da oluşturmaktadır. Artık günümüzde uyguladığımız çeşitli cerrahi yöntemlerle, alttan ve ya karından yapılan ameliyatlar ile idrar kaçırma kader olmaktan çıkmaktadır. Tek yapmamız gereken sorunumuzu kabul etmek ve doğru hekimden yardım istemek…

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek