Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 31 Mart 2018, Cumartesi 09:37 tarihinde eklendi. 1648 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KANSER HAFTASI NEDENİYLE MEDİKENT’TEN AÇIKLAMA

Toplumun tüm kesimlerini etkileyen ve çok önemli bir sağlık sorunu olan kanser hastalığına kamuoyunun dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması amacıyla 1-7 Nisan ‘Kanser Haftası’ olarak belirlenmiştir.
KANSER HAFTASI NEDENİYLE MEDİKENT’TEN AÇIKLAMA  

Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır.

 

Medikent Hastanesi Medikal Direktörü ve Başhekim Op. Dr. Turgay Yücel Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

 

 

Kanserin baş edilebilir bir hastalık olduğunu ve alınacak bir takım önlemlerle kanserden korunabileceğini unutmamak gerektiğine dikkat çeken Yücel: “Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli doku ve organlarındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara ve sonuçta ölümle sonlanabilir. Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır” dedi.

BIRAKIN ÖMRÜNÜZ UZASIN

Akciğer kanserinin ise Türkiye’deki hala en yaygın kanser hastalıklarından biri olduğunu ve her yıl 25,000 kişinin akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten YÜCEL, sigara kullanımının kanserin en önemli nedenlerinden biri olduğunu kaydetti. Op. DR. Turgay YÜCEL,  Sigara kullanımının bırakılmasının kanserden korunmada en önemli etken olduğunu, bunun yanı sıra beslenme ve kilo kontrolünün de yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 

YÜCEL: “Kansere karşı çaresiz değiliz. Yapılabilecek birçok şey var. Kanserden korunmada sigara kullanımı kadar beslenme ve kilo kontrolü de büyük önem taşıyor. Kalın bağırsak, meme, rahim, böbrek ve yemek borusu kanserlerinin yüzde 20 ila 30’undan kilo fazlalığı sorumlu… Tuzla saklanan yiyecekler mide kanseri riskini artırıyor, alkol; ağız boşluğu, yemek borusu, gırtlak, karaciğer ve meme kanseri riskini artırıyor, bu maddelerin kullanımı azaldığında kanser de azalıyor. . Beslenme konusunda atılacak adımlarla kanserden korunmada önemli yol kat edilebilir.” Dedi.

 

 

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ 

 

Kanser taraması, kanserlerin tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalanması için düzenli kontrollerin aksatılmamasının önemli olduğunu belirten Op. Dr. Turgay YÜCEL: “Kadınlarda 20 yaşından sonra kendine kendine meme muayenesi ve 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi tavsiye ediyoruz. Kadınlarda ve erkeklerde50’li yaşlardan sonra kalın bağırsak kanseri için muayene ve dışkıda kan testiyle erken teşhis mümkün. Erkeklerde prostat kanseri için 50’liyaşlardan sonra yılda bir kez muayene ve kan testleri yapılmalı. Düzenli yapılacak olan check-uplar erken evrede hastalığın yakalanması için çok önemli bir etken” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek