33’üncü 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği başladı
Çatı yangını 3 saatte söndürüldü
Selami Tezcan’dan basın açıklaması
Kaymakam Yüce’den 23 Nisan mesajı
Bu haber 06 Aralık 2017, Çarşamba 09:25 tarihinde eklendi. 905 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kadınların seçme ve seçilme haklarının 83.yıldönümü Lüleburgaz’da coşkuyla kutlandı

Lüleburgaz Belediyesi tarafından 5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme Haklarının Elde Edişinin 83.Yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilen etkinlikler çelenk koyma töreni ile başladı.
Kadınların seçme ve seçilme haklarının 83.yıldönümü Lüleburgaz’da coşkuyla kutlandı

Gerçekleştirilen etkinliğe Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ve eşi Gülhan Halebak, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman, Lüleburgaz Şube Başkanı Seval Çalışır, Türkiye’nin birçok illerinden gelen başkanlar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman Eski Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk koydu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman yaptı.

Uğurman “Bugün, seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında, cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının 83.yılını büyük bir gururla kutluyoruz. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1926 yılında laik hukukun temeli olan Türk Medeni Kanunu ile aile ve toplum içinde eşit haklar kazanan kadınımız, sosyal yaşama aktif katılımın da en önemli adımlarını atmıştır. Daha sonra 1930 yılında Belediye Kanunu ile yerel yönetimlerde, 1933 yılında da köylerde muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir.

 1934 yılının 5 Aralık günü, Anayasa’nın değiştirilmesi ile de kadınlarımız, siyasal haklarının en önemlisini ve sonuncusunu, dünya üzerindeki pek çok ülkeden önce elde ederek, gerçek eşitlikle, her alanda seçme ve seçilme haklarına sahip olmuşlardır. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, hep güvendiği biz kadınların, tüm karar ve yönetim mekanizmalarında eşit katılım hakkına sahip olmasına olanak tanıyan, bu çok önemli devrimi gerçekleştirmiş olması nedeniyle, bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz. Ayrıca 1924 yılında kurulan Derneğimizin, bu haklarımızın kazanılmasında büyük mücadelesi ve çok önemli katkıları olduğu da tarihsel bir gerçektir. Derneğimizin il Genel Başkanı Nezihe Muhiddin başlattıkları mücadeleyi; ‘Biz kadınlar, toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce, kadınlarımızı bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz, onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeğin, toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir.’ sözleri ile özetlemiştir. Daha o tarihlerde, eşitlik olmadan özgürlük olamayacağını ve siyasal katılım sağlanamazsa hiçbir hakkın hayata geçemeyeceğini dile getiren ve bu amaç için mücadele eden tüm yöneticilerimiz ve üyelerimize de teşekkürü bir borç biliyoruz. 83.yılda biz kadınlar söz veriyoruz ki; daima ve her zaman, Aziz Atamızın armağanı olan devrimlerinin, yani bilimin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının, eşitliğin, özgürlüğün, yurtta ve dünyada barışın ve en önemlisi hepsinin toplamı olan demokrasinin yılmaz savunucular olacağız. Yine bu önemli ve anlamlı günde tekrarlıyoruz ki; birlik, umut ve dayanışma ile sosyal ve siyasal yaşamın içinde ve haklarının bilincinde kadınlar olarak, üstümüze aldığımız sorumluluğun gereğini, korkmadan ve yılmadan yerine getireceğiz. Bunun için, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine sahip çıkarak, yaşamın her alanında eşit katılım ve eşit temsilimizin sağlanması ve elde ettiğimiz hakların korunması, kullanılması ve geliştirilmesi için, her türlü demokratik mücadelenin içinde ve önderi olacağız. Bizi bu aydınlık yolda ilerlemekten kimsenin alıkoyamayacağını bu gün bir kez daha ilan ediyoruz.” dedi.

Konuşmanın ardından etkinlik Lüleburgaz Kadın Trampet Takımı eşliğinde İstanbul Caddesi ve Kongre Meydanına yürüyüş yapıldı. Kongre Meydanında Lüleburgaz Belediyesi Kadın Davul Ritim Grubu gösteri yaparken açılan stantlarda da çeşitli derneklerden gelen kadınlar yaptıkları ürünleri sattılar.

 

Cüneyt ÜNLÜSOY

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek