Yarın Dünya Çiftçiler Günü
Vali Ekici’den Engelliler Haftası mesajı
Türk Eğitim Sen’li öğretmenler iş bıraktı
Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu değerlendirilen 75 obje ele geçirildi
Bu haber 15 Mart 2017, Çarşamba 09:23 tarihinde eklendi. 1838 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çırak çalıştırana aylık 280 TL

Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çetin, Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişikliklerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Çırak çalıştırana aylık 280 TL

Çetin “Türkiye genç nüfusa sahip ülkelerden biridir. Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de Mesleki Eğitim, genel orta öğretimden öncelikli olmak zorundadır. Kanun kapsamındaki mesleklerde Mesleki Eğitim belgesi olmayanların çalıştırılması suçtur. İşverenler işe alacakları kişilerden Mesleki Eğitim belgelerini istemek zorundadır. Çıraklık Eğitimi, mesleki eğitimin en önemli türlerinden biridir. Çıraklık Eğitimi, daha verimli, ekonomik ve istihdam konusunda daha başarılı bir eğitim sistemidir. Bu eğitim sistemiyle gençlerimiz meslek sahibi olmaktadırlar. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunun bazı maddeleri 6764 sayılı kanun ile değişikliğe uğramıştır. Bu değişikliklerden en önemlisi Çıraklık Eğitiminin Zorunlu Eğitim kapsamına alınmasıdır.

Bu değişikliklere göre;

1- İşyerlerinde çırak çalıştıran işverenler kanuna göre çırağa en az asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere maaş vermek zorundadır. Yeni kanun değişikliğiyle çırağa ödenen maaşın 280 TL’si devlet tarafından işverene ödenecektir.

2-Çıraklık eğitimine kanun kapsamında bir iş yerinde çalışması halinde, her yaştan çırak öğrenci kaydı yapılabilmektedir. Çırak öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı SGK primleri Mesleki Eğitim Merkezi tarafından ödenmektedir.

3-Orta Okul ve İmam Hatip Orta Okulunu bitiren herkes Mesleki Eğitim Merkezi’ne çırak olarak kayıt olabilecektir.

4-Zorunlu eğitim kapsamında yer alan ( kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen kanuna göre ) çıraklık eğitimi üçüncü 4 yıla dâhil edilmiştir. Yani ortaokulu bitirenler çıraklık eğitimine devam ettikleri takdirde zorunlu eğitim yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılacaktır.

5- Çıraklık eğitimine 4 yıl devam ederek başarılı olanlara Ustalık Belgesi verilecektir.

6- 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı için çırak öğrenci kayıtları süre sınırlaması olmaksızın 2017 Eylül ayına kadar devam edecektir” dedi.

Yeni değişikliklerin ülkemiz iş hayatına yeni bir dinamizm getireceğine, istihdamın artmasını sağlayacağına inandığını belirtti. Uygulamanın işverenlere  ve çıraklara hayırlı olmasını diledi.

Gökhan KAN

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek