Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 18 Ocak 2017, Çarşamba 09:12 tarihinde eklendi. 2228 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kalfalık-Ustalık Sınavları başlıyor

Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çetin, 2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılı Kış Dönemi Kalfalık ve Ustalık Sınavlarının 30 Ocak 2017 tarihinde başlayacağını belirtti.
Kalfalık-Ustalık Sınavları başlıyor

Çetin “30/01/2017-10/02/2017 Tarihleri arasında yapılacak sınavlarda kalfa adayları Genel Bilgi Dersleri, Alan Ortak Dersleri, Dal Meslek Dersleri ve Mesleki Uygulama Sınavlarına girecekken Usta adayları ise Genel Bilgi Dersleri, Dal Meslek Dersleri ve Mesleki Uygulama Sınavlarına girecekler.

2016-2017 Kış Döneminde Kalfalık ve Ustalık Sınavları için 4 sınav merkezinde sınavlar yapılacak. Bu merkezler arasında adayların sınav programları ortaklaşa hazırlandığından, bazı adaylar Vize, Kırklareli ve Babaeski’den Lüleburgaz’a gelmekte iken, Lüleburgaz’lı bazı adaylarımız ise Kırklareli ve Babaeski’ye sınavlara gitmekteler. 2016-2017 Kış döneminde Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezine müracaat ederek sınavlara girme hakkı kazanmış olan 80 Aday Kalfalık Sınavlarında, 83 Aday da Ustalık Sınavlarında başarılı olmak için çaba gösterecekler.” Dedi.

Vatandaşların Kalfalık ve Ustalık Belgelerinin nasıl alınabileceği konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Çetin bu konuda da bilgiler aktardı.

NASIL BELGE ALINIR?

Belge işleminin, kişinin mesleği, öğrenim durumu, doğum tarihi ve SGK veya BAĞKUR süresine göre farklılıklar gösterdiğinden ayrıntılı bilgi almak için;

Belge almak isteyen kişilerin, merkezimize en son mezun olduğu okulun diploması veya tasdiknamesi ve elinde bulunan mesleki belgeleri ve varsa SGK ve/veya BAĞKUR ekstreleri ile birlikte gelmeleri gerekir.

1. EĞİTİM YOLUYLA BELGE ALINMASI;

KALFALIK BELGESİ

*Seçtiğiniz meslek dalında, USTALIK ve USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi olan bir işyerinde çalışıyor olmak,

*Bu meslek dalında, mesleğinizin eğitim süresi kadar merkezimizin belirleyeceği günde haftada bir gün eğitime devam etmek,

*Eğitim süresi sonunda yapılacak ilk kalfalık sınavlarına katılıp, başarılı olduğunuz takdirde kalfalık belgesi almak. (Madde16.)


 

USTALIK BELGESİ

3 Yıllık Meslek Lisesi mezunları alanlarında Ustalık Sınavlarına direk başvurabilirler.

*Kalfalık belgesini aldıktan sonra iki yolla ustalık belgesi alabilirsiniz.

a-Ustalık Eğitimi kurslarına kayıt yaptırıp, kayıt tarihi itibari ile 2 yıl mesleğinizde çalışıyor olmak ve merkezimizde açılan kurslara katılmak. Kursları başarı ile tamamlayanlar için 2. yılın sonunda ustalık sınavlarına girip belgenizi almak, (Madde 28/b)

Mesleğinizde yeterli kursiyer olmaması nedeniyle kurs açılamaz ise 5 yıl bir işyerinde çalışmak ve 5. yılın sonunda ustalık sınavlarına katılıp belgenizi almak. (Merkezimize kayıtlı olduğunuz süreler için ayrıca sgk veya bağkurlu olmanız istenmez.)       (Madde 28/b)

2. DIŞARIDAN (DENKLİK YOLUYLA);

Lise diploması altındaki eğitime sahip olanlar;

KALFALIK ve USTALIK BELGESİ İÇİN;

*Mesleğinizin çıraklık eğitim süresinin en az iki katı kadar (kalfalık için)+5 yıl(ustalık için) çalışmış olduğunuzu merkezimizden alacağınız form ve ekleri ile belgelendirip açılacak ilk kalfalık sınavlarına katılmak ve kalfalık belgesini aldıktan sonra ustalık sınavlarına devam etmek.

Mesleğinizin çıraklık eğitim süresinin en az iki katı kadar belgelendirme yapamayanlar kalfalık sınavına müracaat edemezler.

ÖRNEK-1: Mesleğiniz AŞÇILIK olsun;

İlköğretim Mezunları İçin Aşçılık meslek dalının çıraklık eğitim süresi 3 yıl

3*2 katı=6 yıl kalfalık sınavına girmek için yeterli süre

6+5 yıl =11 yıllık bir çalışma süresi belgelendirirse önce kalfalık sonra ustalık sınavına girebilir.

Eğer 10 yıl bir çalışma süresi belgelendirirse kalfalık sınavına girer 1 yıl daha çalışıp 11 yıla tamamladıktan sonra ustalık sınavına girer.

Eğer sadece kalfalık için yeterli olan 6 yıl süreyi belgelendirirse kalfalık sınavına girip başarılı olduğu takdirde kalfalık belgesini alır.

ÖRNEK-2: Mesleğiniz AŞÇILIK olsun;

Lise Mezunu ve Üzeri Eğitim Alanlar İçin Aşçılık meslek dalının çıraklık eğitim süresi 1,5 yıl

1,5*2 katı=3 yıl kalfalık sınavına girmek için yeterli süre

3+5 yıl =8 yıllık bir çalışma süresi belgelendirirse önce kalfalık sonra ustalık sınavına girebilir.

Eğer 7 yıl bir çalışma süresi belgelendirirse kalfalık sınavına girer 1 yıl daha çalışıp 8 yıla tamamladıktan sonra ustalık sınavına girer.

Eğer sadece kalfalık için yeterli olan 3 yıl süreyi belgelendirirse kalfalık sınavına girip başarılı olduğu takdirde kalfalık belgesini alır.

 

Gökhan KAN 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek