Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 26 Ekim 2016, Çarşamba 09:16 tarihinde eklendi. 2531 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kas iskelet sistemi hastalıklarında Lazer tedavisi ve yüksek yoğunluklu Lazer

Özel Medikent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr Kaan Uzunca ile yüksek yoğunluklu lazer tedavisi hakkında görüştük. Kendisi son yıllarda klasik fizik tedavi uygulamalarına ek olarak yeni geliştirilmiş olan popüler bir tedavi yöntemi hakkında bizi bilgilendirdi.
Kas iskelet sistemi hastalıklarında Lazer tedavisi ve yüksek yoğunluklu Lazer

1) Lazer nedir ?

 

            -Lazer ; Light amplification Stimulated Emission of Radiation kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir terimdir. Türkçe “yoğunlaştırılmış ışık” anlamına gelir.

Lazer ışınları Einstein'ın kuantum ve foton üzerine çalışmaları sonrası geliştirilmiş yüksek enerjili yapay bir ışındır.

 

2) Lazerin kullanım alanları nelerdir ?

 

            -Lazer yüksek enerjisi sayesinde endüstride çok farklı alanlarda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Lazer son 30 yıldır diş hekimliği de dahil olmak üzere sağlıkta bir çok farklı branşta yaygın olarak uygulanmaktadır.

 

3)Lazerin çeşitleri nelerdir? HILTERAPİ ne demektir ?

 

            -Lazer adı verilen bu ışın değişik kaynaklardan, farklı güç ve yoğunlukta (dalga boyu) elde edilebilmektedir. Bir başka deyişle lazerin elde edildiği kaynağa göre farklı çeşitleri vardır. Daha önceki yıllarda kas iskelet sistemi kaynaklı ağrıların tedavisi için yumuşak lazer ya da soğuk lazer denilen, düşük dalga boyu ve düşük gücü olan lazer ışınları kullanılmaktaydı.

Yüksek yoğunluklu ya da sıcak lazer olarak bilinen lazerler ise daha çok cerrahi amaçla uygulanmaktaydı. Yaklaşık son 10 yıldır ABD'de yapılan çalışmalarda yeni nesil yüksek yoğunluklu lazerlerin kas iskelet sistemi hastalıklarında güvenle kullanabileceği bildirilmiştir.

Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi  (High Intense Lazer Therapy)  ingilizce kelimelerinin baş harfleri ile HILTERAPI olarak isimlendirlmiştir.

 

4) Lazerin etki mekanizması nedir ?

 

            -Eski tip soğuk lazerler 1-1,5 cm derinliğe   ulaşabilirken, Hilterapi de kullanılan lazer ışını vücudun 6-12 cm derinliklere etki eder. Yüksek yoğunluklu lazerin uygulandığı bölgede hücre çoğalması uyarılarak hücre yenilenmesi olur, kan dolaşımı artarak doku beslenmesi iyileşir, çeşitli refleksler aracılığı ile ağrı iletimi yavaşlar ve ağrı azalır. Yani HILTERAPİ sadece ağrı kesici bir tedavi değil, aynı zamanda  hasarlı dokunun tamiri ve iyileşmeyi de sağlayan bir fizik tedavi uygulamasıdır.

 

5)Yüksek yoğunluklu lazerin (HILTERAPI) kullanıldığı hastalıklar nelerdir ?

 

·Bel ve boyun fıtığı

·Kireçlenme ve Lumbago benzeri bel ve sırt ağrıları

·Eklem kireçlenmelerine bağlı omuz, diz, bilek ağrıları

·Kas ağrıları

·Menisküs yırtığı ve diğer diz ağrıları

·Tendon hastalıkları (tenisçi dirseği, topuk dikeni, aşil tendiniti, omuz sıkışma sendromu)

·Donuk omuz ve diğer omuz ağrıları

·Sinir sıkışmasına bağlı ağrı ve uyuşmalar

·Spor yaralanmalarına bağlı kas eklem ağrıları

·Kırık kaynamasının hızlandırılması

gibi bir çok farklı hastalıkta kullanılmaktadır

 

 

6)Lazer uygulaması nasıl olur ?

 

            -Uygulama ağrısız ve kısa sürelidir. Genellikle haftada iki seanstan oluşan toplam 6 seanslık bir  tedavidir. Birçok tedavi yöntemini denemiş ancak sonuç alamamış hastalarda dahi %93 başarı oranı ile hızlı ve etkili bir tedavi vaad eder.

 

7)Lazer uygulamasının riskleri var mıdır ?

 

            -Doğru uygulandığında hiçbir yan etkisi yoktur.

Gebelerde, kanser hastalarında, epilepsi hastalarında uygulanması sakıncalı olabilir. Bu gibi durumlarda hasta seçimi özenle yapılmalıdır . 

 

 

8)Bu bahsettiğiniz uygulama ülkenizde mevcut mudur ?

 

            -Yaklaşık 5 yıldır ülkemizde çeşitli sağlık kurumlarında başarı ile uygulanan yüksek yoğunluklu lazer tedavisi artık çalıştığım kurumda mevcut olup tarafımdan uygulanmaktadır .

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek