Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 17 Haziran 2016, Cuma 09:28 tarihinde eklendi. 3094 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kene ısırığına karşı nasıl korunmalı

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, hayvan barınakları, kırsal alan, orman ve tarım arazilerine gidenlerin keneden korunmak için vücutta açık kısım kalmayacak şekilde giyinmeleri gerektiğini söyledi.
Kene ısırığına karşı nasıl korunmalı

Cerit, yaptığı açıklamada, vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelere karşı uyarıda bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu hatırlatan Cerit, hayvanlarda belirtisiz seyreden hastalığın insanlarda öldürücü etki gösterdiğini belirtti.

- Nasıl korunmalı

Mikrobun vücuda girmesinin ardından 1 ile 9 gün arasında belirti gösterdiğini vurgulayan Cerit, "Bu süre Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında kene tutunmasından sonra genellikle en az 1 en fazla ise 9 gün olabilmektedir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, mezbaha çalışanları, veterinerler, kamp ve piknik yapanlar risk altındadır. Hayvan barınakları, kırsal alan, orman ve tarım arazilerine gidenler, kenelerden korunmak için vücutta açık kısım kalmayacak şekilde giyinilmelidir. Kenelerin daha kolay fark edilmesi amacıyla açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, keneler çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi, hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas edilmesi, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir."

- Hastalık belirtileri 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kanama olması şekliyle belirti gösterdiğini aktaran Cerit, vücuduna kene yapışmış kişilerin en yakın sağlık merkezine başvuruda bulunması gerektiğini kaydetti. 

 

A.A.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek