Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu haber 06 Mayıs 2016, Cuma 09:25 tarihinde eklendi. 1898 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi’nde Artroskopik Cerrahi uygulamalarına başlandı

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniğinde açık cerrahi sırasında ulaşılamayan bölgelerin de görüntülenebildiği , daha eksiksiz bir inceleme ve tedavi olanağı sağlayan artroskopik cerrahi uygulamalarına başladı.
Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi’nde  Artroskopik Cerrahi uygulamalarına başlandı

Lüleburgaz Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Pekuz'dan artroskopi, diz ve omuzda yapılan artroskopik cerrahi girişimler ve kireçlenme tedavisi ile ilgili yaptıkları uygulamalar konusunda bilgi aldık..

ARTROSKOPİ nedir?

Artroskopi kelimesi kısaca ‘’Eklemin içine bakmak ve görmek’’ anlamına gelir ve günümüzde ortopedide eklem içi sorunların tanı ve tedavisinde en sık uygulanan cerrahi prosedürdür. Artroskopi hekiminizin, artroskop olarak adlandırılan, kurşun kalem inceliğinde bir alete yerleştirilmiş küçük bir lens ve aydınlatma sistemi sayesinde 4,5 mm lik açılan deliklerden diz eklemin içerisini ayrıntılı bir şekilde görmesine yardımcı olur. Ayrıca artroskopi ile, açık cerrahi sırasında ulaşılamayan bölgelerinde görüntülenebildiği için, daha eksiksiz bi r inceleme olanağı vardır.

 Diz ve omuzda artroskopik yani kapalı olarak yapılabilen başlıca girişimler nelerdir?

Yırtık meniküs parçalarının çıkarılması, Bazı menisküs yırtıklarının dikilmesi, Ön ve arka çapraz bağ tamirleri, Erken dönemde osteoartrit [kireçlenme] tedavisi, Osteokondritisler [kıkırdaktan parça ayrılmaları veya eklem fareleri], Diz eklemini ilgilendiren kırıklar, Kıkırdak nakilleri, Patella (diz kapağı) ekseninin düzeltilmesi, Diz kapağı çıkıklarının tedavisi, Eklem iltihaplarının boşaltılması, Hastalıklı eklem zarının çıkartılması (sinovektomi), Kaza veya hastalık sonrası meydana gelen hareket kısıtlılıklarının açılması, Eklem içi iyi huylu tümör ve kistlerin çıkartılması artroskopik veya artroskopi destekli yapılabilir. 

Erken dönemde osteoartrit [kireçlenme] tedavisinden bahsettiniz. Öncelikle halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık hakkında bilgi alabilir miyiz?

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık ya da tıbbi adı ile “artroz” veya “osteoartrit” eklemlerde meydana gelen aşınma ve yıpranma sonucu ortaya çıkar. Kemiklerimizi birbirine bağlayan eklemlerimizde, karşılıklı kemik yüzeyleri üzerini kaplayan ve ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağı bulunur. Yıllar içinde bu parlak ve düzgün yüzeyli doku aşınır, eskir ve yer yer dökülerek altındaki kemik ortaya çıkar.

Hangi tıbbi tedaviler uygulanabilir?

Hastalığın erken dönemlerinde tıbbi tedavi ile hastalığı belirtileri kontrol altında tutulabilir. Ağrı kesici ve anti-inflamatuar adı verilen ilaçlar ile hastaların yaşam kaliteleri artırılabilir. Bu ilaçların uzun süreli kullanımında mide ve böbrek yan etkileri açısından dikkatli olunmalıdır. Eklem içi hyalüronik asit adı verilen maddenin enjeksiyonu, hastanın şikayetlerinde 6 ay-1 yıl süreyle rahatlama sağlayabilir. Viskosuplemantasyon adı verilen bu tedavi, eklem kayganlığını artırıp hareketi sağlarken ağrıları da azaltabilir. Hiçbir yan etkisi yoktur. Eklem içi kortizon enjeksiyonu çok şiş, ağrılı dizlerde alevlenmeyi azaltabilir. Tekrarlayan enjeksiyonlarda uzun dönemde eklemdeki aşınmayı hızlandırabilir. Fizik tedavi yöntemleri ile kısa süreli de olsa rahatlama sağlanabilir, ancak bu tedavi hastalığın doğal seyrini değiştirmez. Tıbbi tedavi yöntemleri fayda etmez ya da zaman içinde etkisiz hale gelirse cerrahi tedavi gündeme gelir.

Lüleburgaz Tıp Merkezi'nde kireçlenme ile ilgili nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz? Biraz bilgi alabilir miyiz?

Artroskopik Temizleme, Hastalığın erken dönemlerinde kullanılır. Kapalı ameliyat yöntemi ve küçük kesilerden bir kamera yardımı ile eklem içine girilip, yıkama, saçaklanmış kıkırdakların temizlenmesi, serbest cisimlerin çıkartılması ve menisküs yırtıklarının düzeltilmesi gibi işlemler yapılır. Hastaların şikayetlerinde 6 ay ila 5 yıl arasında süren bir rahatlama sağlar. Kemik Düzeltici Ameliyatlar Hastalık orta derecede ilerlemişse yük taşıyan eklemlerde yapılır. Amaç, eklemin aşınmış bölgesine binen aşırı yükü ortadan kaldırıp, yükü sağlam tarafa aktarmaktır. Bunun için kemik kesilerek düzeltilir ve uygun açıya getirilerek tespit edilir. Tespit için genellikle metal-plak vidalar kullanılır. Protez yapılmasının uygun olmadığı genç hastalarda zaman kazanmak için tercih edilir, 5-7 yıllık bir rahatlama sağlar.

 

Ertan BAYER 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek