Eğitim sendikalarından ortak açıklama
Lüleburgaz'ın 83 yaşındaki
Lüleburgaz Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Uygulama Okulu’ndan kermes
Gerenli MBB Encümen Üyeliği’ne seçildi
Bu haber 23 Nisan 2016, Cumartesi 09:34 tarihinde eklendi. 1584 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mesleki Eğitim Merkezi’nden Bilgilendirme Toplantısı

Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünce 21 Nisan Perşembe günü Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda “Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Kanun Kapsamındaki Mesleklerde Belge Alınması” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Mesleki Eğitim Merkezi’nden   Bilgilendirme Toplantısı

Toplantıda Müdür Yardımcısı Ercan Tahtadelen tarafından Mesleki Oda Temsilcilerine kanunlarda yapılan son değişiklikler anlatıldı. Mesleki belge alımlarında yapılması gerekenler aktarıldı. Tahtadelen “Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir. Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.

Meslekî eğitim almış olanların alanlarında istihdamı

246. Maddeye göre Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve iş yeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar iş yeri açacaklardan, meslek odaları ise iş yeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan alan/dalı ile ilgili ustalık belgesi istemek zorundadır.

Bu iş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.

Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.

Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları iş yerlerinde çalıştıranlar, bağımsız iş yeri açabilirler. Bunlar, iş yerinin şube/şubelerini açmak istemeleri durumunda, açılacak her şubede meslek dalı ile ilgili ustalık belgesi bulunan en az bir kişiyi istihdam etmek zorundadırlar. İstihdam edilen bu ustalar başka bir iş yerinde çalışamazlar.

Dışarıdan (Denklik Yoluyla);

Kanun Kapsamındaki Mesleklere ait hizmetlerin sosyal güvenlik kuruluşlarından birine primlerin yatırılmış olduğunun belgelendirilmesi istenir.

Mesleğin çıraklık eğitim süresinin en az iki katı kadar (kalfalık için)+5 yıl(ustalık için) çalışmış olduğunuzu merkezimizden alacağınız form ve ekleri ile belgelendirip açılacak ilk kalfalık sınavlarına katılmak ve kalfalık belgesini aldıktan sonra ustalık sınavlarına devam etmek.

Kalfalık belgesini aldıktan sonra iki yolla ustalık belgesi alınabilir

1-Ustalık Eğitimi kurslarına kayıt yaptırıp, kayıt tarihi itibari ile 2 yıl mesleğinizde çalışıyor olmak ve merkezimizde açılan kurslara katılmak. 2. yılın sonunda ustalık sınavlarına girip belgenizi almak, (Madde 28/b)

2-Kalfalık belge tarihinden sonra mesleğinizde 5 yıl SSK veya Bağkur’lu çalıştığınızı belgelendirerek ustalık sınavlarına katılabilirsiniz.(28/c)

En az lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim programlarını bitirenler ile mesleki ve teknik orta öğretim programlarını bitirdikten sonra alanında ön lisans eğitimini tamamlayanlara, çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dalıyla ilgili doğrudan İŞYERİ AÇMA BELGESİ verilir” dedi.

 

Gökhan KAN

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek