Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 03 Eylül 2015, Perşembe 11:32 tarihinde eklendi. 924 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“Allıpullu”Alpullu Şeker’e sahip çıkmak zorundayız!

Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra temelleri atılıp -bugün bile kesinlikle başarılamayacak bir şekilde- 11 ayda inşaatı tamamlanarak işletmeye açılmış bir fabrikayı bugün tekrar işletmeye açmaya çalışıyoruz.
“Allıpullu”Alpullu Şeker’e sahip çıkmak zorundayız!

 Alpullu Şeker’in Fabrika Müdürü Fikri Cömert Bey ile süreç hakkında sürekli olarak iletişim halindeyiz. Kendisinin, fabrikanın çalıştırılması için gösterdiği çaba çok önemlidir ve fakat toplumsal bilinçle desteklenmesi gerekmektedir.

Fabrikanın, bir cumhuriyet kazanımı olarak değerini bilen bir vatandaş olarak, fabrikanın en kısa sürede tekrar faaliyete geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Toprak ve insanla bütünleşmesi ile ya da insana ve doğaya faydaları tartışılamaz bir bitki olan pancarın, fabrika ilişkisiyle değerini koruması noktasında yaklaşık 20 yıldır mücadeleye devam etmekteyim. Bu çerçevede, dostlarımızla birlikte, bölgemizden Ankara’ya kadar yurdun tümüne yansıyan bölümü ile tüm yöneticilere pancar bitkisinin önemini vurgulamaya çalıştık.

Dünyada ve ülkemizde iş-aş sorunu dikkate alındığında, pancar daha da öne çıkan bir bitki olmaktadır. Pancarın önemi, hem sağlıklı bir gıda hem de sanayi ham maddesi olarak değerlendirmektedir. Pancarın, toprak ve su ilişkisi birçok araştırmayla kanıtlanmış durumdadır. Trakya’daki kirliliklerin yol açtığı sağlık sorunları temelinde de pancar ekiminin desteklenmesi önem arz etmektedir. Devamında, bu ekimin bölge insanına sanayi faaliyeti olarak geri dönerek ekonomik katkı sağlaması elzemdir. Pancarın öneminin yıllarca göz ardı edildiği topraklarımızda kanserin artmakta olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Çabalar sonucu, son dönemde artış gösteren üretimin, fabrikanın açılmasıyla bütünleşmesi gerekmektedir. 

Trakya’da, 2013 yılında 15.000 ton ve 2014 yılında 55.000 ton pancar üretilmiş olup 2015 yılında ise 55.000 ton civarında pancar üretimi beklenmektedir. Ancak bölgemizde üretilen pancar diğer bölgelere taşınmaktadır. Örneğin; bölgemizde üretilen pancar geçen yıl Susurluk Fabrikası’na taşınırken bunun tam tersi olarak orada üretilen 35.000 ton pancar neden Alpullu’ya taşınamıyor? Bu gerçekleşirse bölge çiftçimiz umutlanacak ve yöneticilere daha çok güvenerek gelecek yıl ekim alanlarını genişletecektir. Bölge siyasetçilerimiz bu konuda yoğun çalışmak ve ilgilileri ikna etmek fabrikayı en kısa sürede işletmeye açmak zorundadırlar.

Yukarıda ifade edilen gerçekler ışığında, CHP Kırklareli milletvekilimizin geçtiğimiz günlerde verdiği önergede sorduğu soruların şaşırtıcı olduğu söylemeliyim. Örneğin,“Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 4 kez ihalesi yapılan, 2011 yılında hükümetiniz tarafından son ihalesi iptal edilen Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme süreci hangi aşamadadır” ya da “Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi sonucunda fabrika kapanacak mıdır, özelleştirme sonrası üretiminin devam etmesi konusunda ihaleyi alan firmaya yaptırımınız olacak mıdır, üretim devam edecekse pancar ekimi ve üretimi konusunda üreticiyi bilinçlendirme, yönlendirme ve teşvik kapsamında neler yapacaksınız” gibi sorular, fabrikaya ve Atatürk’e sahip çıkmak anlamına geliyor mu, durup düşünmek gerek. Doğru sorular, özelleştirmeyi peşinen kabul eden sorular değildir. Doğru sorular, fabrikanın, vatandaşın ortak menfaatleri konusunda değerlendirilmesidir.

Sonuç olarak, konu, bölgemiz için çözüm bekleyen olmazsa olmaz bir konudur ve en kısa sürede büyük bir “çiftçi mitingi” yaparak gereği samimiyetle yerine getirilmelidir. Örneğin; Alpullu Belediyesi siyaset gözetmeksizin bu konuda çıkış noktası olmalıdır. Son dönemde bölge halkımızda farklı bir heyecan yaşanmaya başlamıştır. Bu noktaya, başta fabrika müdürümüz olmak üzere, Panko Birlik, İl Tarım Müdürlüğü ve Şeker-İş Sendikası yöneticilerinin emekleri sonucunda gelinmiştir. Bu çabanın doğru siyaset algısıyla ve çabasını koyacak kişileriyle bütünleşmesinin zorunluluğu doğmuştur. Bu konuda emeği geçen herkesi candan tebrik ediyor ve mücadelemize ortak olan dostlara teşekkürlerimi sunuyorum.

GELECEĞİNE SAHİP ÇIK!

Hakan Dedeoğlu – Lüleburgaz

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek