Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 26 Ağustos 2015, Çarşamba 09:22 tarihinde eklendi. 798 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Açılış ertelendi kantinciler mağdur oldu

Kırklareli Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tanzer Koç; Okulların açılış tarihinin 14 Eylül’den 28 Eylül’e alınmasının kantin işletmecilerini mağdur ettiğini söyledi.
Açılış ertelendi kantinciler mağdur oldu

 Okullarda yasaklandığı öne sürülen ürünler ürünlerle ilgili  halk arasında  bilgi kirliliği olduğunu da belirten Koç yaptığı açıklamada şunları söyledi.

 

“Öncelikli olarak okulların açılış tarihlerinin ileri bir tarihe ertelenmesi ile açıklama yapmak gerekirse şunu ifade edebilirim. Herkesçe bilindiği üzere, Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu’nun  21.08.2015 tarihinde vermiş olduğu talimat doğrultusunda 14.09.2015 tarihinde açılması planlanan okulların 28.09.2015 tarihinde açılmasına karar verilmiştir.Ancak bu karar Ülkemiz genelinde Okul Kantin İşletmeciliği yapan yaklaşık 15.000 Kantin işletmecisi üye ve meslektaşımızla birlikte çalışan ve aileleriyle birlikte yaklaşık 100.000 kişide büyük üzüntü ve mağduriyete neden olmuştur.

Şöyle ki; Kantin işletmecileri bütün  borç, kredi vb. ödeme planlarını 14.09.2015 tarihine göre planlamıştır. Bu kararla ödemelerde sıkıntı ve mağduriyet yaşanacaktır. Kantinde çalışan  personelimiz sezonluk ve tamamına yakını yılda 8.5 ay ve asgari ücretli çalıştığı için yarım ay maaş ve  SGK kapsamından faydalanamaz duruma düşmüştür. Haziran,Temmuz ve Ağustos ayında okulların kapalı olması nedeniyle 1 kuruş geliri olmayan üyelerimiz ve çalışanları  bu karar doğrultusunda bırakın tatile gitmeyi Kurban Bayramına bile parasız girmek zorunda kalmıştır. Her ne kadar ertelenen süre Hazirana eklense bile, Haziran ayında karne düzenlemesi,gezi,piknik,tiyatro,panayır,sınavlara hazırlık vb. sebeplerle okullarda öğrenci kalmaması sebebiyle kantinler hiçbir şekilde gelir elde etmemektedir. En önemli sorun ise,MEB-O.A.B. Yönetmeliği Eki sözleşme hükmü gereği Kantincilerin Eylül ayı kirasını 15 Eylül tarihine kadar ödemek zorunda olmalarıdır.Zira 3 aydır bir kuruş geliri olmayan kantinciden birde Eylül -2015 ayında kapalı olduğu halde kira alınması adalete de uygun değildir. Hasıl olan bu mağduriyetler, Başbakanımız Sn. Ahmet DAVUTOĞLU’nun Milli Eğitim Bakanlığı’na verecekleri bir talimatla  giderilebilir.Kaldı ki adaletine güvendiğimiz Başbakanımız Sn. Ahmet DAVUTOĞLU’na  ve Hükümetimizin yetkili birimlerine değerlendirmede bulunmaları için gerekli bilgilendirme Türkiye Kantinciler Platformu Derneği (TÜRKAP) Yöneticileri tarafından bizzat yapılmıştır. Meslektaşlarımız bu konuda içlerini ferah tutsunlar.”

 

TÜRKAP’A GÜVENİN

 

 Okullarda yasaklandığı öne sürülen ürünler hakkında da bir değerlendirme yapmam gerekirse şunları ifade edebilirim; 21 ve 22 Ağustos 2015 tarihlerinde yazılı ve görsel basında  Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca Okul Kantinlerinde “Tüm çikolataların,şekerlemelerin,çikolata içeren bisküvilerin vb. bir çok ürünün satışının yasaklanmasına dair” düzenleme yapıldığı haberleri yer almıştır.Bu açıklamaların ardından Kırklareli Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Türkiye Kantinciler Platformu Derneği Kırklareli İl Temsilcisi arkadaşlarımız yetkili kişilerle gerekli istişarelerde bulunmak üzere Ankara’ya gitmiştir. Bu açıklamalar şu an itibariyle gerçeği yansıtmamaktadır.Kaldı ki konuyla ilgili herhangi bir resmi yazı da bulunmamaktadır.Bunlar tamamen belli çıkar gruplarının zaman zaman birtakım yazılı ve görsel basını da kullanarak yaptıkları girişimlerdir.Tamamen yönlendirici psikolojik etki yaratmak amacıyla çıkarılan haberlerdir.Halkımız dikkat ederse zaman zaman yazılı ve görsel basında bu tip haberler yer almaktadır.Bu ürünler sanki sadece okul kantinlerinde satılıyormuş başka hiçbir yerde satılmıyormuş etkisi yaratılmak istenmektedir.Sanki kantinde satılan ekmek vb. ürünler obeziteye neden oluyor ve çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor da evde, lokantada,fast food çuda yenilen marketten vb. yerlerden alınan gıda vb ürünler obeziteye neden olmuyor sağlığa zarar vermiyor, etkisi yaratılmak istenmektedir.Bizler bu çıkar gruplarının niyetlerini iyi bilmekteyiz.Obeziteyle mücadeleye de sonuna kadar destek vermekteyiz.  Konuyla ilgili Geçmiş yıllarda da okul kantinlerinde adı geçen Bakanlıkların düzenlemeleri sonucu “Kolalı ve Aromalı tüm içeceklerin,cipslerin,patates kızartması ve yağda yapılan kızartma ürünlerin satışı” yasaklanmıştır.

Kantin İşletmecileri camiası olarak Sağlık Bakanlığı tarafından Obeziteyle Mücadele kapsamında yapılan ve yapılacak tüm düzenlemeleri desteklemekteyiz.

Ancak yapılan düzenlemeler uygulamada SIFIR verim sağlarken aynı zamanda üyelerimizi ve meslektaşlarımızı mağduriyete ve iflasa sürüklemekte Anayasal eşitsizliklere ve haksız rekabete neden olmaktadır.

Şöyle ki;  Yapılan uygulamalar sadece mevcut Kantin İşletmeleriyle sınırlı tutulmakta diğer tedarik yerlerini (Bakkallar,Marketler,Fast Food Dükkanları ve Kırtasiyeler vb. işletmeler ) kapsam dışında bırakmaktadır.Buda gerçekleştirilen bu tip uygulamaların sadece Ülkemize has ve yapılan bu düzenlemelerin samimiyetten uzak ve reklam amaçlı olduğunu göstermektedir. Düzenleme yapılırken 5362 Sayılı Kanunun 13. maddesine aykırı olarak konunun tarafı ve muhatabı Meslek odaları ile STK’ların hiçbir görüşü alınmadan ve kurulan komisyonlara temsilci çağrılmadan yapılmaktadır. Diğer önemli bir tespit okul saatleri içerisinde öğrencilerin okul bahçesi dışına çıkmaları mevzuatta da yasak olmasına rağmen bir takım sorumsuz okul yönetimlerinin buna göz yumması sonucu Okul Kantinlerinde yasaklanan bu ürünleri almak için teneffüs saatlerinde okul bahçesinden dışararıya çıkan öğrencilerin “Trafik Kazası,Uyuşturucu,Alkol,Sigara vb..” obeziteyle mücadeleden daha da önemli tehlikelerle yüz yüze bırakılmasıdır. Ayrıca kantinler üyemiz olan işletmecilere, yasaklanan ve yasaklanması planlanan ürünlerin satışı için ihale edilmektedir.Ancak bu ürünlerin satışı tek taraflı olarak yasaklanırken Bakanlıklarca bu konuda düzenleme yapılmadığı için İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince üyelerimizin kira indirim talepleri görmezden gelinmekte, hatta okul müdürleri tarafından - başka gelirimiz yok  adı altında- meslektaşlarımıza fahiş kira yapılmakta ve üyelerimiz böylece mağdur edilmektedir.Bu konuyla ilgili şunu da ifade etmeden geçemeyeceğim. Kantin vb. yerlerden elde edilen gelir öğrencilerin ihtiyaçları için harcanır.Yoksa müdür odasına,öğretmenler odasına vb. banzeri yerlere; klima,buz dolabı,çay kazanı vb. aletler alınsın ve öğrenciler haricindeki kişilerin kullanımına sulusun  diye değil.Bu ürünleri alırken paranız var da sevgili yavrularımızın ihtiyaçlarını karşılamaya kalkınca mı paranız yok!Biz bunlara sadece gülüyoruz zaman zamanda konuyla ilgili olarak devletimizin değerli müfettişlerini göreve çağırıyoruz.Bundan da her zaman olumlu sonuçlar alıyoruz.Burada önemli olan kaynakları etkili kullanmak ve kantinlerin sosyal faydasını hiçbir zaman unutmamak olacaktır.Kantin İşletmecilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmamakta taraflar açısından her zaman olumlu sonuçlar doğuracaktır.Çünkü biz bir aileyiz ve aile içinde her zaman birlik ve beraberliğin sağlanmasından yanayız.Son olarak şunları ifade edebilirim;

            Başbakanlığımızca adı geçen bakanlıkların uyarılarak;Bu tip düzenlemelerin STK’ların görüşünün alınarak hazırlanması;Meslektaşlarımızın mağduriyetine ve adaletsizliğe neden olan Anayasal eşitsizliklere ve haksız rekabetin ortadan kaldırılmasına,  bu uygulamaların sona erdirilmesi,okul kantin kiralarının düşürülmesi için düzenleme yapılmasını ve kira indirimi ile ilgili kurulacak komisyonlara mutlaka oda temsilcisi çağrılmasını; hepsinden önemlisi bu uygulamaların hayata geçirilmesini sağlamak için mevzuatı uygulamakla görevli kişilerin keyfi arzularına göre hareket etmelerinin önüne geçmek gerekir.Bu konuda görevini yapmayan tüm sıralı idareciler hakkında  yaptırımlar içeren düzenleme yapılmasını Türkiye Kantinciler Platformu Derneği (TÜRKAP) olarak Başbakanlık makamından ve hükümetimizden konunun mağduru binlerce meslektaşımız adına talep etmiş bulunmaktayız. Bu güne kadar milletimizin sorunlarını çözmeye kendini adamış ve STK’ların düşüncelerine en çok önem veren hükümetimizin ve tabi ki Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu’nun bizleri bu konuda da destekleyeceğine olan inancımız tamdır. Meslektaşlarımız ve vatandaşlarımızın bu konuda tereddüte mahal vermemelerini ve hükümetimize ve Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu’na  güvenmelerini istiyorum.Bu vesileyle tüm meslektaşlarıma ve vatandaşlarımıza en içten sayılarıma sunuyorum.Siz basın mensubu arkadaşlarıma da doğru habere verdiğiniz önemden dolayı teşekkürü borç biliyorum.”

 

Haber Merkezi 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek