HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 02 Temmuz 2015, Perşembe 09:28 tarihinde eklendi. 1032 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye'ye örnek olacak proje

Lüleburgaz Belediyesi’nin belediyecilik alanında bir ilk olan Projesi Bilişim Garaj Akademisi Eğitimlerinin ilk toplantısı 1 Temmuz Çarşamba günü Belediye Hizmet Binası zemin katta gerçekleştirildi.
Türkiye'ye örnek olacak proje

Gerçekleştirilen toplantıya Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Çetin, Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Arslan, Belediye Başkan Yardımcıları Kevser Özkan ile Rasim Aslan, Projenin mimarlarından Doç. Dr. Selçuk Özdemir, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, öğrenci ve veliler katıldı.

Projenin fikir babası Doç. Dr. Selçuk Özdemir yaptığı konuşmasında dünyada dengelerin değişmeye başladığını ve bilişime değer veren toplumların ilerlediklerini söyledi. Özdemir “İnsan yalnızca düşünen bir varlık değildir. Düşündüklerini uygulayan bir varlıktır. Bizler bu kurslarla çocuklarımızın öğrenmesini değil merak duygularını tetikleyip öğrenme arzularını harekete geçirmeyi düşünüyoruz. Kursların sonunda çocuklarımızın yaptıkları tasarımları uygulayıp hayata geçirmelerini istiyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda yapılan yarışmalarda Lüleburgazlı çocuklarımızı da göreceğiz” dedi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Arslan da ülkemizin yarınları için çocuklara yapılan yatırımları desteklerini ve Lüleburgaz’da birçok alanda açılan kurslar sayesinde Lüleburgaz’ın geliştiğini söyledi. Kurslara katılan tüm öğrenci ve onların velilerine teşekkür etti.

Başkan Halebak ise konuşmasında başarının yalnızca dersler ve okulla olmayacağını söyledi. Halebak “Geleceğe umutla bakabilmek adına bugün burada toplandık. Daire Müdürlerimiz, Meclis Üyelerimiz ile birlikte dünyada ne var ise Lüleburgaz’a getirmenin gayreti içindeyiz. Eskiden bizler arkadaşlarımızla yarışırdık. Ama artık çocuklarımız dünya çocuklarıyla yarışmak zorundalar. Bunu yaparken de derslerinin yanında sanat, kültür, spor ve hatta siyasetle de ilgilenmeliler ki gelecekte yönetilen değil yöneten olsunlar” dedi.

Velilere de seslenen Başkan Halebak “Çocuklarınızı sınırlamayın. Destek olun ve başarıları ile gurur duyun” dedi. Velilere, İlçe Milli Eğitim müdürlüğü, HEM, Projenin mimarı Doç. Dr. Özdemir’e teşekkür etti. Çocuklara teşekkür etmediğini onlarla gurur duyduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Belediyecilik alanında birçok ilke imza atan Lüleburgaz Belediyesi’nce HEM ile ortaklaşa düzenlenen Bilişim Günleri etkinliğinde projenin ilk bölümünü tamamlayan öğrencilere katılım belgelerini Belediye Başkanı Emin Halebak, Milli Eğitim müdürü Çetin, HEM Müdürü Arslan, Doç. Dr. Özdemir ve Başkan Yardımcıları Özkan ve Arslan verdiler.

Daha sonra öğrencilerin yaptıkları ürünler sergilendi, bundan sonraki derslerin tanıtımı yapıldı.

Bu önemli Proje nedir? Yararları nelerdir?

Gelişmiş ülkeler, "çocuklar bilgisayar kullansın mı kullanmasın mı" tartışmasını bitirip çocukların eğitim hayatlarının ilk yıllarından itibaren programlamayla tanışması yönünde büyük çaba harcanıyor. Çünkü çocuklarımız gelecekte ne bildiklerine veya ne kadar bildiklerine göre değil, ne yapabildiklerine ve beklenmeyen sorunlara karşı ürettikleri yenilikçi çözümlere göre başarılı veya başarısız kabul edilecekler ve bu durum ülkelerin gelişmesini etkileyen en temel faktör olacak. Gelişmiş ülkeler her bir evin fabrikaya dönüşmesi veya kod okur yazarlığının artırılması için çalışmalar yaparken, eğitim sistemlerini bu gelişmelere doğrultusunda güncellerken maalesef ülkemizde bu alanda ciddi bir gelişme oluyor.

Programlama zorunlu ders

ABD'de son bir yılda "Hour of Code" etkinlikleriyle milyonlarca çocuk ve genç ilk bilgisayar programlarını yazdılar. Etkinliklerin getirdiği farkındalık sayesinde, birçok ABD eyaletinde "programlama", ilköğretim müfredatında zorunlu dersler arasına girdi. Benzer şekilde, İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesi, programlamayı ilkokul yıllarından itibaren zorunlu ders olarak eğitim programlarına ekledi. "CodeWeek EU" etkinlikleriyle, yine geçen yıl on binlerce Avrupalı çocuk ilk bilgisayar programlarını yazdılar.

Peki, neden bu ülkeler çocuklarına programlama gibi bilişimle üretim becerilerini erken yaşlarda kazandırmaya çalışıyorlar?

Çocuklar için programlamanın en popüler ortamı Scratch’in yaratıcısı M.I.T profesörü Mitchell Resnick’in de ifade ettiği gibi, 'çocuklarımız gelecekte ne bildiklerine veya ne kadar bildiklerine göre değil, ne yapabildiklerine ve beklenmeyen sorunlara karşı ürettikleri yenilikçi çözümlere göre başarılı veya başarısız kabul edilecekler.'

Dünyadaki bu gelişmeler paralelinde ülkemizde örnek olması ,farkındalık yaratmak, adına Lüleburgaz Belediyesi, Doç Dr. Selçuk ÖZDEMİR ve Lüleburgaz Halk Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa gerçekleştirdiği projemiz ile Lüleburgaz'da yaşları 11 ile 16 arasında değişen 150 çocuk ücretsiz olarak Bilişim Garaj Akademisi Eğitimlerini almaya başladı. 

Çocuklarımız neler öğreniyor?

Doç Dr. Selçuk Özdemir, son yıllarda, çocuklar için programlama, web tasarımı, 3D tasarım, robot tasarımı ve üretimi gibi yeni nesillerin bilişim teknolojilerini “üretim odaklı” kullanmasına yönelik ürün ve projeler geliştiriyor. Doç. Dr. Özdemir kurucusu olduğu Bilişim Garaj Akademisi ile dünyada ilk defa 7-16 yaş arası gençlere online ortamda kodlama, 3d tasarım, web tasarımı, robot tasarım ve bilişimle girişimcilik eğitimleri sağlıyor. Lüleburgaz Belediyesi Bilişim Akademisi eğitimleriyle de çocuklarımız bir anlamda bilişimin sadece bir eğlence, oyun veya iletişim aracı olmadığını, problem çözmek, değer yaratmak ve “hayallerini inşa etmek” üzere bir tür “alet kutusu” olduğunu anlıyorlar.

Bilişim Akademisi'ne kaydını yapan çocuğumuz, bilişim uzmanı bir rehber öğretmen eşliğinde Belediyemizin Bilgisayar Sınıfında haftada bir gün eğitimlere katılırken, sahip olduğu kendisine özel kullanıcı adı ve şifreyi kullanarak evinden de çalışmalarına devam edebiliyor.

Eğitim ücretsiz

İlk Olarak 3D tasarım eğitimleri ile başladığımız projemizde öğrencilerimiz web tasarımı, programlama, robot tasarım ve bilişimle girişimcilik eğitimlerini 2 yıl boyunca hiçbir ücret ödemeden alacaklar. Çocuklar teorik eğitimi Bilişim Garaj Akademisinin web sitesinden 7 gün 24 saat istedikleri anda uzaktan eğitim ile alabiliyorlar. Aldıkları teorik bilgileri de, Belediyemizin Bilişim Sınıfında rehberlik öğretmenimizin eşliğinde  pratiğe dönüştürüp, bilişim sınıfındaki bilgisayar, 3D yazıcı vb. materyallerden faydalanabiliyorlar.

Projenin amacı

Projenin amacı çocuklarımıza var olan bir teknolojiyi hızlı ve kolay bir şekilde kullandırmak değil, öğrendikleri teknolojinin alt yapısını, çalışma prensiplerini ve onu oluşturan bileşenleri de görmelerini ve öğrenmelerini sağlamak, farkındalıklarını artırarak bilgisayar okur yazarı değil, kod okur yazarı gençler yetiştirmektir.

Eğitimin temel felsefesi

Lüleburgaz Belediyesi Bilişim  Garaj Akademisi Eğitiminin temel felsefesi "çocuklarımıza var olan bir teknolojiyi hızlı ve kolay bir şekilde kullandırmak değil, öğrendikleri teknolojinin alt yapısını, çalışma prensiplerini ve onu oluşturan bileşenleri de görmelerini ve öğrenmelerini sağlamaktır".

Çocuklarımız neler kazanacak?

     

Bilişim Garaj Akademisi’nde programlama eğitimi alan bir çocuklarımız, yazılımcı olmak istemeseler bile eğitimlerde göreceği örnekler, bilişim sınıfında arkadaşları ile geliştirdikleri projeler  ve kendi yapacağı etkinliklerle;


* Problemlere bilimsel çözüm üretme bakış açısı,

* Sistematik düşünme,

* Olaylar arasındaki neden sonuç ilişkilerini görebilme,

* Bilgisayarda kendi ürünlerini geliştirmenin verdiği özgüven,

* Yaratıcı ve eleştirel düşünebilme gibi günümüz sosyal ve iş hayatının çok önem verdiği bilgi ve becerileri kazanma yolunda önemli bir adım atmış olacaklardır.

    

Bilişim Günü

Bu amaçla hayata geçirilen projenin ilk bölümü olan 3D Tasarım dersleri 28 Haziran tarihinde sona erdi.  Projenin ilk bölümünü tamamlayan öğrencilerimizin katılım belgelerini vermek, yaptıkları ürünleri sergilemek, bundan sonra başlayacak olan dersleri tanıtmak amacıyla 1 Temmuz Çarşamba günü saat 11:00'de Hizmet Binası Zemin katta bir gün sürecek Bilişim Günü etkinlikleri gerçekleştirildi.

Lüleburgaz Belediyesi Bilişim Günü etkinliklerinde ayrıca öğrencilerin yaptığı tasarımların sergileneceği, Bilişim Garaj Akademisi'nin derslerinin tanıtıldığı stantlara yer verildi. dersler ile ilgili küçük etkinlik ve atölye çalışmaları yapıldı.      

 

Bu Yaz Kod Yaz

Ayrıca Doç Dr. Selçuk Özdemir’in bu yaz hazırladığı, 7 yaş ve üzeri gençlerimiz 2015 yaz tatili süresince haftada sadece 2 saat harcayarak, basit seviyede kendi bilgisayar oyunlarını yazabilecek seviyede kodlama öğrenmesini hedeflendiği “Bu Yaz Kod Yaz” projesinin startı verildi.

Gökhan KAN

     

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek