Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu haber 20 Haziran 2015, Cumartesi 09:38 tarihinde eklendi. 748 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

"Ramazanda, ağız yaralarını karadut yiyerek önleyin"

- NKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Figen Dağlıoğlu, "Ramazan ayı içerisinde insanlar bazen yeterli beslenemiyorlar ve dolayısıyla da ağızda yaralar çıkabiliyor. Bu yaraların önlenmesi açısından karadut çok tüketilmesi tavsiye edilen bir meyve" dedi

Dağlıoğlu, yaptığı açıklamada, ramazan ayında sağlıklı ve yeterli beslenmenin insan sağlığına önemli etkilerinin olduğunu söyledi.

Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle, sağlıklı kalabilmek için iftar ve sahurun yanı sıra ara öğünlerde de doğru beslenilmesi gerektiğini belirten Dağlıoğlu, ara öğünlerde meyve tüketiminin doğru tercih olduğunu ifade etti.

Dağlıoğlu, ramazanda yetersiz beslenme nedeniyle ağızda bazı yaraların çıkabileceğini, bunun önlenmesi için iftar ve sahur arasındaki ara öğünlerde karadut tüketmenin faydalı olacağını belirterek, "Ramazan ayı içerisinde insanlar bazen yeterli beslenemiyorlar ve dolayısıyla da ağızda yaralar çıkabiliyor. Bu yaraların önlenmesi açısından karadut çok tüketilmesi tavsiye edilen bir meyve. Bu tip faydaları var. Genellikle taze tüketilmesi önemli ve bu dönemde bol da bulabileceğimiz bir meyve" diye konuştu.

Karadutun bileşenlerinde antosiyanin (renk maddeleri) ve flavonoid (suda çözünen bileşikler) adı verilen çok güçlü antioksidanlar içerdiğine, ayrıca C, B ve K vitaminleri ile demir ve kalsiyum bulunduğuna işaret eden Dağlıoğlu, şunları kaydetti:

"Karadut, renginden de anlaşıldığı gibi antosiyanin renk grubu dediğimiz renk maddelerini içermekte. Karadut, insan vücudunun günlük ihtiyacı olan mineral ve vitaminlerin büyük bir kısmını karşılar. Besin içeriği bakımından, enerji verici, toksin atıcı ve besleyici özelliğiyle karadut, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek sağlar. Ayrıca, karadutun kanser hastalığına iyi geldiğine dair belirgin bazı sonuçlar var."

Dağlıoğlu, karadutun ramazan ayı boyunca aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, "Tüm meyvelerde olduğu gibi karadut da kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. Çok aşırıya kaçmadan ramazan boyunca ya da meyveyi temin edebileceğimiz süre boyunca tüketilmesini tavsiye diyoruz. Ancak meyvelerin ara öğün olarak tüketilmesi, hem hazmedilebilirliği açısından, hem de vücuda daha yarayışlı alınması açısından önemli."

 

A.A.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek